ROPRES

PNL și PSD și-au împărțit angajații din conducerea filialelor ICR. Cine a susținut-o în funcție pe directoarea de la Londra, cea cu apartament de 6.500 de lire

Distribuiți acest articol!

„Politizarea ICR de către coaliția PSD-PNL este aproape totală. Niciodată n-a fost chiar așa în ICR. S-a ajuns ca în fiecare filială să existe oameni de la ambele partide, conform «algoritmului» stabilit de ele. Catinca Maria Nistor este reprezentanta PSD la Londra”, explică angajații ICR. Sunt aceleași surse care au dezvăluit cum a ajuns MAE să achite chiria pe un apartament de lux la Londra, conform Libertatea.

Ministrul Bogdan Aurescu a declarat că, în urma informațiilor aduse în spațiul public de Libertatea, s-a constituit un colectiv la nivelul MAE care a cercetat cum a plătit ministerul 6.500 de lire pe lună pe un apartament, câtă vreme ICR deținea unul unde șefa ICR Londra putea sta gratuit, așa cum au făcut predecesorii săi.

„S-au făcut mai multe propuneri către conducerea MAE, inclusiv să o determine pe Catinca Maria Nistor să demisioneze”, explică sursele Libertatea din interiorul ICR.

Dar asta nu e, spun angajații, deloc ușor.

Potrivit mai multor surse concordante, politizarea operată de alianța de la guvernare nu s-a oprit la a numi un șef al biroului ICR central, în persoana fostului politician liberal Liviu Sebastian Jicman. Pasul următor, spun angajații Institutului, a fost acela ca partidele să-și împartă șefii de filiale. ICR are 19 reprezentanțe în străinătate: Bruxelles, Beijing, Berlin, Budapesta, Chișinău, Istanbul, Lisabona, Londra, Madrid, New York, Paris, Praga, Roma, Stockholm, Seghedin, Tel Aviv, Varșovia, Veneția și Viena.

ICR a fost dintotdeauna o instituție controlată politic, însă angajații spun că situația s-a agravat odată cu venirea la conducere a lui Jicman, din noiembrie 2021.

„Algoritmul” împărțirii posturilor

„Ca niciodată, politizarea ICR de către coaliția PSD-PNL a fost totală. În aproape fiecare reprezentanță ICR există oameni de la ambele partide”, confirmă un alt angajat al ICR. „Domnul Jicman (Liviu Sebastian Jicman, președintele ICR – n.r.) i-a mărturisit unui fost director, care îi solicita prelungirea în post, că toate numirile în funcții de conducere se fac prin intermediul propunerilor venite din partidele aflate în coaliție. Se stabilise chiar și un algoritm: dacă PSD numește directorul plin, PNL numește directorul adjunct. Poate că nu există o paritate în toate filialele, dar e clar că și-au împărțit posturile”, a confirmat o altă sursă.

Liviu Sebastian Jicman, președintele ICR

„Propunerile au fost strict politice. Au fost împărțite posturile pe fiecare reprezentanță. Lucian Romașcanu a transmis propunerile pe linia PSD, Alina Gorghiu – pe linia PNL. Toate s-au obținut cu influență politică la cel mai înalt nivel în PSD și PNL”, spune o altă sursă. Vicepreședinta PNL Alina Gorghiu a negat că ar fi fost implicată în vreun fel în numirile din ICR. „Nu am făcut recomandări, dar nu voi ezita să fac în cazul în care consider că un CV pentru o astfel de funcție este impresionant”, a declarat președinta interimară a Senatului.

Filiera politică a Catincăi Nistor

În privința șefei de la Londra, Catinca Nistor este susținută puternic de PSD, grație legăturilor tatălui său, actorul Stelian Nistor.

Nistor este nașul de cununie al lui Valeriu Zgonea, fost președinte al Camerei Deputaților și fost președinte executiv al PSD.

Zgonea i-a recomandat-o liderului PSD Marcel Ciolacu pentru Londra, spun sursele ziarului.

Contactat de jurnaliștii Libertatea, Marcel Ciolacu a fost întrebat dacă a avut vreo legătură cu numirea Catincăi Nistor în funcție și dacă PSD și PNL și-au împărțit funcțiile în filialele ICR.

Ciolacu a dat un singur răspuns, cu majuscule: „NU”.

Ministrul culturii, social-democratul Lucian Romașcanu, cel care a aprobat în scris, sub proprie semnătură, propunerea actriței pentru funcția de director, n-a răspuns solicitărilor jurnaliștilor.

„E susținută și de filiera Firea”, susține un important lider PNL.

. „Știam asta încă de la audierea de la comisie.” Catinca Nistor a fost directorul interimar al Teatrului Bulandra în mandatul de primar al Gabrielei Firea. Nistor a fost dată afară după un an, în urma unui protest public al actorilor de la Bulandra.

Nepoata lui Ciolacu, angajată la ICR

  • Câteva exemple dintre numirile făcute de când este la putere coaliția PSD-PNL:
  • Cezar Preda, inginer și fost parlamentar PDL, a devenit director adjunct al ICR Paris la propunerea PNL.
  • La propunerea PSD, a fost prelungit mandatul directoarei adjuncte a ICR Bruxelles, Adriana Pietreanu. Aceasta este prietenă de familie cu liderul PSD Marcel Ciolacu.
  • Mihaela Toader, adjuncta de la Lisabona, propusă de PSD.
  • Dragoș Tiberiu Niță a devenit director ICR Istanbul.
  • În 2017, a fost propunerea PSD pentru un post în Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Narcis Ionuț Afrăsinei a fost numit director adjunct al ICR Chișinău din partea PNL.

„ICR e plin de rude, de neamuri, de cumetrii. Mai ales de când a fost adus flăcăul ăsta acolo (Liviu Sebastian Jicman, propus de PNL, n.r.). Ce importanță are că e de la noi? Așa e! Omul ăsta nu are nicio calitate, e un executant. Era un puști pe la noi pe la partid și a fost susținut din mai multe zone”, au declarat și surse din conducerea PNL, cu informații din zona culturală.

Tot la ICR lucrează și nepoata lui Marcel Ciolacu, Andreea Ciolacu. Aceasta a ajuns la ICR în 2020, fără concurs, inițial pe postul de consilier al președintelui de atunci Mirel Taloș, actual vicepreședinte, a scris Europa Liberă.

Marcel Ciolacu | Foto: Hepta

Contactat telefonic de jurnaliști, președintele ICR, Liviu Sebastian Jicman, a precizat că este într-o întâlnire și că va răspunde în scris întrebărilor ziarului. Până la închiderea ediției, șeful ICR nu a răspuns.

Jicman a ajuns director la Muzeul Cotroceni fără studii și experiență

În octombrie, Libertatea a arătat cum a ajuns Jicman director al Muzeului Național Cotroceni în 2016, deși n-avea nici experiență, nici studii în domeniu. Mai mult, condițiile de înscriere la concurs au fost modificate, astfel încât Jicman să fie eligibil. Concret, n-au mai fost obligatorii studii de specialitate specifice managementului unui muzeu.

În plus, concursul a fost anunțat de Administrația Prezidențială la sediul instituției, nu și pe site sau în presă, așa cum ar fi fost normal. Jicman a fost singurul candidat.

În perioada următoare, Liviu Sebastian Jicman urmează a fi audiat, în calitate de președinte al ICR, în Parlamentul României.

„Cei din MAE sunt acum în corzi”

Contractul de închiriere a apartamentului directoarei ICR Londra, actrița Catinca Maria Nistor, a fost semnat pe minimum șase luni, din care au trecut doar două, potrivit surselor Libertatea. „Cei din MAE sunt acum în corzi, pentru că nu știu cum să o scoată. Ministrul a dat ordin să se rezilieze contractul pe loc”.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE), care plătește de la bugetul de stat chiria de 6.500 de lire sterline, a anunțat joi, 10 noiembrie, că a dispus ca șefa ICR să se mute în locuința gratuită aflată în sediul Institutului Cultural Român din Londra.

Apartamentul din zona de lux Harrods a fost închiriat printr-o agenție, de la o persoană privată, un britanic, iar contractul are clauze stricte, relatează sursele ziarului din ICR. Asta face dificilă rezilierea lui fără ca MAE să nu piardă bani pentru nerespectarea înțelegerii.

Sursa foto: Libertatea


Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...