ROPRES

PNL și PSD au cheltuit anul trecut pe presă și propagandă peste 90 de milioane de lei / Puterea beneficiază de auto-cenzura marilor trusturi media

Distribuiți acest articol!

Pe tot cuprinsul anului 2022 au fost vărsate în conturile partidelor sume în valoare de 256 de milioane de lei ca subvenții de la bugetul de stat, grosul fiind primit de PSD și PNL, transmite Autoritatea Electorală Permanentă. Din această sumă, cea mai mare parte a fost cheltuită de cele două partide guvernamentale pentru contracte cu presa, un fenomen cvasi-generalizat, care a dus la instituirea autocenzurii în majoritatea trusturilor de presă.

Astfel, PSD a primit anul trecut 98 de milioane de lei de la bugetul de stat, din care a cheltuit 93 de milioane. 53 de milioane de lei au mers la presă și propagandă, potrivit AEP.

PNL a primit anul trecut 83 de milioane de lei, din care a cheltuit 55 de milioane. 38,5 milioane de lei din cele 55 de milioane cheltuite au mers la presă și propagandă, potrivit AEP.

USR a primit 45 de milioane de lei, din care a cheltuit 28 de milioane de lei. Din acestea, 5 milioane de lei au mers către presă și propagandă – cel mai mic procent.

AUR a primit 19,9 milioane de lei, din care nu a cheltuit nimic, potrivit AEP.

Reamintim că investigații realizate de Europa Liberă, Recorder și G4Media au demonstrat cum banii merg de la PSD și PNL către trusturi de presă pentru promovarea celor două partide, fără însă ca producțiile să fie marcate ca publicitate.

Banii de la PSD și PNL au făcut ca spiritul critic să dispară din abordarea jurnalistică a principalelor trusturi media, mai cu seamă televiziunile, cu câteva excepții (B1 TV, Libertatea și câteva publicații online care nu fac parte din trusturi).

G4Media nu a cerut și nu a primit bani de la partide.

Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...