ROPRES

Planul Rusiei de a trimite arme nucleare în Belarus dovedește că discuțiile Putin-Xi au eșuat, spune Zelenski

Distribuiți acest articol!

Planul declarat al Rusiei de a plasa arme nucleare în Belarus este o dovadă că discuțiile dintre președintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez Xi Jinping de la începutul acestei luni au eșuat, a declarat vineri președintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de CNN.

Deși China a părut să se poziționeze ca un broker de pace între Rusia și Ucraina în săptămânile premergătoare vizitei de stat de trei zile a lui Xi la Moscova, întâlnirile dintre cei doi lideri nu au dus la un progres semnificativ în ceea ce privește rezolvarea conflictului.

„Semnalul că Rusia vrea să își plaseze armele nucleare în Belarus îmi spune că întâlnirea cu China nu a avut succes, a eșuat”, a declarat Zelenski reporterilor în timpul unei vizite la Bucea.

Președintele ucrainean a mai spus că omul forte din Belarus, Alexander Lukașenko, „și-a pierdut orice importanță”, susținând că acesta „nu decide nimic cu privire la ce fel de arme sunt amplasate în țara sa”.

Putin a anunțat săptămâna trecută că Moscova va construi o instalație de depozitare a armelor nucleare tactice în Belarus, finalizând-o până la începutul lunii iulie. Lukașenko a salutat mișcarea într-un discurs național vineri, adăugând că Rusia ar putea staționa și arme nucleare strategice în țara sa.

Menționarea armelor nucleare strategice, care pot decima orașe întregi, reprezintă o escaladare a retoricii lui Lukașenko. Rusia nu a anunțat public niciun plan de a trimite arme nucleare strategice în Belarus.

Deși nu există nicio garanție că Putin își va duce la îndeplinire planurile pentru Belarus, orice semnal nuclear dat de Putin provoacă îngrijorare în Occident.

Ucraina, NATO și cel mai înalt diplomat al Uniunii Europene au condamnat acest plan. SUA a minimalizat mișcarea, spunând că nu există indicii că Rusia va folosi arme nucleare.

Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...