Planul prin care epidemia de Covid-19 ar putea fi eradicată în doar câteva săptămâni

Epidemia de coronavirus ar putea fi eradicată mai curând decât credeam, arată un nou studiu. 

Cercetătorii de la Harvard TH Chan School of Public Health, în colaborare cu cei de la Universitatea din Colorado Boulder, au ajuns la concluzia că un plan de testare rapidă în masă pentru a depista persoanele pozitive la Covid-19, mai ales în privința oamenilor asimptomatici, ar putea duce la eradicarea pandemiei în doar șase săptămâni.

Cercetarea sugerează faptul că testele rapide, deși cu un grad de exactitate mai scăzut, le-ar putea permite autorităților publice să realizeze intervenții țintite, în locul carantinei generalizate cu efecte devastatoare asupra economiei și societății.

Testele rapide sunt mai ieftine și pot furniza rezultatele în doar câteva minute, așa că nu e nevoie de un timp de așteptare de zile întregi, ca în cazul testelor de laborator.

„Descoperirea noastră principală, la nivel macro, este aceea că atunci când vine vorba despre sănătatea publică, e mai bine să avem un test mai puțin sensibil care să ofere rezultate imediate, decât un test mult mai exact, dar la care primim răspunsul peste câteva zile”, a spus Daniel Larremore, unul dintre autorii studiului.

Acesta explică faptul că, în loc ca autoritățile să instituie un lockdown general de teamă ca o persoană să împrăștie virusul, ar fi mai eficient ca oamenii depistați pozitiv și contagioși, chiar și fără simptome, să se izoleze imediat la domiciliu, în așa fel încât societatea să-și poată continua evoluția cât se poate de normal.

În acest context, publicația Politico a relatat faptul că sporirea disponibilității testelor rapide și accesibile reprezintă și una dintre prioritățile-cheie ale noului președinte SUA, Joe Biden. Rămâne de văzut dacă și alte state vor urma acest exemplu. 

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: