Planeta Venus ar putea avea și în prezent vulcani activi

​Cercetătorii au identificat 37 de structuri inelare vulcanice pe planeta Venus, structuri ce par să fi fost active recent, iar unele ar putea fi așa și în prezent. Asta ar însemna că planeta nu este o lume latentă, ci că există activitate geologică pe ea. Planeta celebră pentru strălucirea ei pe cerul nopții a fost adesea numită ”geamănul malefic al Pământului” Venus este cea mai apropiată planetă de Terra, cea mai fierbinte din sistemul solar și cea mai asemănătoare ca structură și masă cu Terra. Marea diferență este că pe Venus temperaturile ajung la 460 de grade Celsius.

Cercetătorii au analizat imagini furnizate de sonde ce au ajuns aproape de Venus și au creat și modele computerizate, concentrându-se pe 37 de structuri vulcanice de formă inelară numite coroane.

Aceste structuri inelare sunt generate de râuri de piatră topită ce se ridică din mantia venusiană, către scoarță, într-un proces similar cu cel în care s-au format vulcanii din Hawaii. Însă pe Terra cele mai multe evenimente vulcanice se întâmplă în zonele de ”graniță” dintre plăcile tectonice, dar Venus nu pare să aibă în prezent un astfel de sistem de plăci tectonice.

Aceste uriașe câmpuri de lavă se află într-un inel gigantic din zona emisferei sudice a planetei,

 » Citește tot articolul pe www.hotnews.ro