Planeta pitică Ceres ar putea fi „o lume oceanică”, susţin noi studii

Planeta pitică Ceres, ale cărei mistere oamenii de știință se luptă să le dezvăluie, ar putea fi „o lume oceanică” unde apa lichidă curge pe suprafața sa, potrivit unei serii de studii publicate luni, relatează AFP.

De la descoperirea sa în 1801, Ceres a fost considerată o planetă la propriu, apoi un asteroid și acum o planetă pitică. Dar, indiferent de numele său, nu a încetat niciodată să-i intrige pe oamenii de știință.

În 2015, după o călătorie de șapte ani și jumătate, sonda americană Dawn a fost plasată pe orbita din jurul acestei sfere enigmatice situate între Marte și Jupiter, în sistemul solar. A fost prima vizită a unei nave automatizate în jurul unui astfel de corp ceresc.

Cu diametrul său de aproximativ 950 km, Ceres reprezintă cel mai mare obiect din centura de asteroizi. Este nevoie de echivalentul a 4,61 ani tereștri pentru turul Soarelui.

De la sfârșitul anului 2018, sonda Dawn, lipsită de combustibil, nu a transmis nimic cercetătorilor, însă aceștia din urmă continuă să disece imaginile și datele incredibile pe care le-a colectat. Munca este descrisă luni în șapte studii publicate în revistele Nature Astronomy, Nature Geoscience și Nature Communications.

 » Citește tot articolul pe www.hotnews.ro