Plafonarea salariului bugetarilor la 80% din salariul șefului a fost discutată în coaliția de guvernare (surse)

PNL și PSD au discutat în coaliția de guvernare despre introducerea unui plafon de 80% din leafa șefului în salarizarea angajaților din instituțiile publice, au declarat marți surse politice pentru Știripesurse.ro.


„Nu vor mai fi angajați cu salarii mai mari decât salariul șefului”, au spus sursele citate. „Avem directori de școli cu salarii mai mari decât primarii, avem șefi de spitale cu salarii mai mari decât șefii de CJ-uri”, au mai declarat surse din coaliție.

O variantă discutată de PNL și PSD este ca angajații din instituțiile de stat să poată încasa un salariu de maximum 80% din salariul șefului.

O altă măsură luată în calcul de Guvern este eliminarea tichetelor de vacanță și a indemnizației de hrană pentru bugetarii care încasează lunar peste 10.000 de lei brut, excepție fiind cei din sistemul de apărare și ordine publică.

Un alt principiu pe care PNL și PSD vor să-l introducă în sistemul angajaților la stat este ca sporurile să nu poată să depășească salariul de bază.

Măsurile discutate fac parte dintr-un plan amplu al Guvernului de a realiza economii la bugetul de stat, în paralel cu creșterea încasărilor. Scopul este de a menține deficitul bugetar în limitele care permit încasarea fondurilor PNRR de la Comisia Europeană.