Piața Unirii din București, în pericol de prăbușire. 760 de milioane de lei costă repararea planșeului din beton care susține pasajul rutier peste Dâmbovița 

Ministerul Dezvoltării cere guvernului, printr-un proiect de ordonanță de urgență, să aloce suma suplimentară de 760 de milioane de lei pentru ca Primăria Sectorului 4 să repare planșeul de beton care susține toată infrastructura din Piața Unirii din Capitală, potrivit proiectului pus în dezbatere publică.

Construit în anii 40-50 ai secolului trecut, planșeul acoperă râul Dâmboviţa pe toată lungimea Pieței Unirii. Peste planșeu trece pasajul rutier, iar sub planșeu se află una dintre cele mai mari stații de metrou din București.O expertiză realizată în 2022 de Primăria Sectorului 4 și citată în nota de fundamentare a proiectului de OUG a constatat în cazul planșeului ”o stare avansată de degradare … care poate avansa rapid”.Ministerul Dezvoltării arată în nota de fundamentare că ”se impun o serie de lucrări de intervenție pentru a evita un eventual colaps nedorit al structurii sau a unor părți din aceasta”.Ministerul mai arată că e nevoie de asigurarea fondurilor de la bugetul de stat pentru că autoritățile publice locale nu pot suporta, de la bugetul local, valoarea investiției de 763.353.087.”Menținerea situației actuale a planșeului Unirii expune populația la riscuri semnificative care afectează drepturile fundamentale la viață și la integritate fizică, garantate de Constituția României, fapt dovedit prin expertiza mai sus menționată, conform căreia degradările pot avansa rapid și pot genera colapsul total sau parțial al planșeului”, se mai arată în nota de fundamentare.

În ianuarie, Primăria Sectorului 4 a cerut restricționarea circulației rutiere în Piața Unirii din centrul Bucureștiului pentru mașinile mai mari de 3.5 tone din cauza tasării șoselei deasupra pasajului și planșeului. Primăria a anunțat că cele două tasări pun în pericol traficul rutier de suprafață.

Decizia finală va aparține Comisiei Tehnice de Circulație din cadrul Primăriei Municipiului București.

Circulația va fi restricționată la intersecția dintre strada Halelor și Splaiul Independenței, precum și la intersecția bulevardelor Corneliu Coposu și I.C. Brătianu. Restricția nu se va aplica mijloacelor de transport în comun.