Petrișor Peiu, prezent în cadrul conferinței privind sectorul energetic: Statul român avea toate datele pentru a juca așa cum voia și, din acest punct de vedere, este principalul responsabil pentru situația creată în prezent

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat marți, 15 februarie, la Palatul Parlamentului, o conferință cu tema „Provocările globale din sectorul energetic și soluțiile concrete pentru facturile românilor”.

La această conferință a luat cuvântul Petrișor Peiu, coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundației Universitare a Mării Negre (FUMN), care a afirmat: ”Este bine că faceți opoziție reală și această opozitie ar trebui să determine conștientizarea că există această problemă și nu ne putem ascunde de ea. Nu cred ca putem găsi o slouție într-o ora, două, trei. Trebuie implicate cam toate forțele politice, asociațiile oamenilor de afaceri pentru că principalul afectat este mediul de afaceri și de aici va veni, în viitor, marea lovitură. Astăzi am văzut rezultate dezamăgitoare ale economiei pe trimentrul 4 al anului 2021. INS ne-a comunicat că în trimestrul 2 față de trimestrul 3 din 2021 avem o creștere de doar 0,1% și în trimestrul 4 față de trimetrul 3 avem o scădere de 0,5% a PIB. Asta înseamnă că este foarte posibil să fi trecut printr-o recesiune. Acest lucru ar trebui sa ne sperie. Ar trebui să ne găndim ce s-a întamplat în trimestrul 3, în trimestrul 4, în raport cu celelalte 2 trimestre. În trimestrul 4 au explodat aceste prețuri la energie, care au condus la inhibarea consumului și la inhibarea unor activități economice.

Conform statisticilor Eurostat, consumatorul casnic din România plătește cel mai mare preț pentru energie electrică, raportat la puterea de cumpărare. Aceeași considerație este valabilă și pentru consumatorul non-casnic (industrial). La gaze, suntem pe locul trei. Și asta, deși gradul de dependență a României este mult mai scăzut decât al celorlalte state din Uniunea Europeană.”

Petrișor Peiu a mai spus: ”Principalul vinovat pentru starea sistemului energetic din România este statul român. E foarte ușor să dăm vina pe conjunctura internațională, dacă nu ne uităm la proprietatea asupra principalilor producători. De asemenea, statul român este cel care face regulile. Tot statul român deține Ministerul Energiei și ANRE. Nu în ultimul rând, statul român deține sistemele de transport atât pentru energie electrică, cât și pentru gaze naturale, prin Secretariatul General al Guvernului. Statul este acționar principal la cel mai mare furnizor pe piața serviciului universal de energie electrică și este acționar semnificativ la toate companiile de distribuție și la marii furnizori de gaze naturale și energie electrică. Statul român avea toate datele pentru a juca așa cum voia și, din acest punct de vedere, este principalul responsabil pentru situația creată în prezent. Ministrul Energiei poartă, de asemenea, o parte din vină.

Ca soluții pe termen scurt, în afară de plafonare/reglementare, nu există realist vorbind altceva. Pe termen mediu și lung, trebuie crescută puternic capacitatea de producție.”