ROPRES

Peste 16 tone de deșeuri oprite la vama Borș II. Andrei Hangan (AUR): Se impune intensificarea controalelor la frontiere pentru a preveni importul ilegal de deșeuri

România este destinația preferată pentru tonele de deșeuri provenite din alte țări. În luna octombrie, polițiștii de frontieră de la Borș II au oprit accesul pe teritoriul României unui automarfar încărcat cu peste 16 tone de deșeuri provenite din Marea Britanie. Senatorul AUR Andrei Hangan a sesizat cazul Ministerului Mediului. Acesta consideră că este nevoie de o intensificare a controalelor la frontiere pentru a preveni importul ilegal de deșeuri.

Potrivit unui comunicat al Poliției de Frontieră, automarfarul transporta 16.532 kg de deșeuri, iar șoferul nu a putut furniza documentația necesară pentru importul acestor produse.

Andrei Hangan consideră că acest este un exemplu de bună practică privind rigurozitatea controalelor aplicate, dar senatorul atrage atenția că este îngrijorător să vedem că deșeurile provenite din alte țări ajung să fie trimise în România. „Aceste incidente subliniază importanța unor controale serioase și a respectării normelor privind gestionarea deșeurilor la nivel internațional”, punctează parlamentarul.

În acest context, senatorul AUR Andrei Hangan solicită Ministrului Mediului, Mircea Fechet, să comunice:

  • Cum intenționează Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor să îmbunătățească și să intensifice controalele la frontiere pentru a preveni importul ilegal de deșeuri?
  • Care sunt cerințele specifice privind documentația necesară pentru importul de deșeuri în România conform legislației actuale?
  • Cum colaborează ministerul pe care îl aveți în subordine cu poliția de frontieră și alte instituții pentru a asigura aplicarea corectă a legilor privind gestionarea deșeurilor la frontiere?
  • Ce sancțiuni sunt prevăzute pentru transportatorii care încalcă regulile privind importul de deșeuri în România și cum se asigură respectarea acestora?
  • Există planuri de implementare a unor strategii proactive pentru a preveni importul ilegal de deșeuri în România și a proteja mediul înconjurător?
  • Cum plănuiți să inițiați o colaborare internațională pentru a întări astfel eforturile României în prevenirea și gestionarea eficientă a importului de deșeuri în conformitate cu normele internaționale?

S-ar putea să-ți placă și...