ROPRES

Peste 100 de mineri s-au blocat în subteran la o exploatare de cupru din Bihor. De ce sunt nemulțumiți oamenii

Distribuiți acest articol!

Peste 100 de mineri nemulțumiți, de la o exploatare de cupru din Bihor, s-au blocat în subteran de mai bine de 40 de ore.

Oamenii spun că nu vor ieși din galerie până când nu își vor primi drepturile bănești, amânate deja de câteva luni.

106 mineri de la Exploatarea de cupru de la Băița Plai – Bihor, au oprit lucrul și s-au blocat în subteran. Oamenii spun că nu și-au primit mai multe drepturi bănești de câteva luni, iar și mai grav, leafa pe luna august nu au încasat-o deloc.

Miner: „Sunt stresați oamenii, amărâți. Umiditatea și tot ce e acolo, ploile astea o adus o grămadă de apă.”

La suprafață, colegii minerilor care muncesc în uzina de preparare a minereului, s-au aliat protestului și au oprit lucrul.

Angajat: „E o grevă spontană. pentru a ne cere drepturile. Tichetele de masă, în primul rând, și noi, ca uzină de preparare, grupele de muncă.”

Angajată: „Îs colegi care au 2-3 copii, care la copiii ăia le trebuie la școală, le trebuie abonamente, le trebe mâncare, le trebuie haine, le trebuie multe.”

Mai mulți ortaci au ieșit, pentru câteva minute, din galeria subterană, doar pentru a-și spune păsurile.

Traian Bota, liderul minerilor: „Tichetele de masă, restante de pe trei luni de zile, nu le-am luat. Și plata salariilor pe luna august. Oamenii se simt cum se simt, nu mai au mâncare, n-au apă.”

Miner: „La fostele greve, tot timpul o fost două ambulanțe aici, și s-a asigurat o apă, un prim ajutor. Unde avem o salvare, unde avem ceva? Dacă i se face rău la cineva, acuma, ce facem?”

Conducerea minei de la Băița Plai spune că deciziile de plată sunt la șefii din București.

Viorel Stanca, director punct de lucru Băița Plai: „Se pot face plățile în data de 26-27, săptămâna viitoare. Colegii noștri de aici au hotărât că o să continue protestul până la acordarea acestor drepturi. Au condiții relativ bune, în sensul că este o încăpere sigură, iluminată, curent de aer proaspăt.”

Inspectorii de muncă au trimis o echipă care să evalueze starea de fapt.

Sura foto: captura video you tube

Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...