Peskov: Livrările de rachete ale SUA „toarnă gaze pe foc” şi nu încurajează Ucraina să negocieze pentru pace

Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse a acuzat miercuri Washingtonul că „toarnă gaz pe foc”, după anunţul livrării de sisteme de rachete americane către Kiev pentru a respinge ofensiva rusă în Ucraina.

Linia SUA este de a lupta împotriva Rusiei până la ultimul ucrainean. Asemenea livrări nu încurajează conducerea ucraineană să dorească relansarea negocierilor de pace”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. „Statele Unite toarnă în mod deliberat gaz pe foc”, a subliniat el, potrivit Agerpres.

De la sfârşitul lunii martie, negocierile de pace dintre Ucraina şi Rusia au stagnat. În acea perioadă Rusia şi-a retras trupele din jurul Kievului şi a anunţat că îşi va concentra eforturile în estul Ucrainei. Marţi, preşedintele american Joe Biden a scris într-un articol pentru The New York Times că ţara sa „va furniza ucrainenilor sisteme cele mai avansate şi muniţii care să le permită să lovească cu mai multă precizie obiective cheie de pe câmpul de luptă din Ucraina”. Potrivit unui înalt responsabil al Casei Albe, acestea sunt sisteme Himars (High Mobility Artillery Rocket System), lansatoare de rachete multiple montate pe vehicule blindate uşoare, cu o rază de acţiune de aproximativ 80 de kilometri. Data de livrarea nu a fost specificată. Serghei Riabkov, vice-ministrul rus de Externe, a sugerat că livrările acestea ar putea duce la creşterea riscului unei confruntări direct între SUA şi Rusia. „Toate livrările de arme, care continuă şi cresc, măresc riscurile unei astfel de evoluţii”, a declarat el, citat de agenţia de presă RIA Novosti, preluată de AFP. Nu este exclusă o întâlnire între Putin şi Zelenski

Miercuri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a afirmat printre altele şi că Rusia ia măsuri pentru „a minimiza” impactul embargoului asupra petrolului rus, decis de Uniunea Europeană pentru a pedepsi Moscova pentru ofensiva ei în Ucraina. „Aceste sancţiuni vor avea un impact negativ pentru Europa, pentru noi şi pentru întreaga piaţă globală a energiei. Dar există o reorientare (a economiei ruse) care ne va permite să minimizăm consecinţele negative”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov. În plus, a spus că nu este exclusă o întâlnire între Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, dar astfel de discuţii trebuie pregătite în prealabil. „Munca la un document de pace cu Ucraina s-a oprit demult şi nu a repornit”, a spus Peskov. Potrivit lui Peskov, oamenii din regiunile ucrainene ocupate de ruşi Herson, Zaporojie şi Donbas trebuie să decidă propriul viitor şi Kremlinul nu se îndoieşte că ei vor lua „cea mai bună decizie”.