Percheziții la administratorii de la Ferma Dacilor și la Primăria Gura Vadului / Mai multe persoane audiate, printre care și patronul

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova efectuează, marți dimineața, opt percheziții la administratorii firmei Ferma Dacilor și Primăria Gura Vadului, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare. Potrivit acestora, mai multe persoane sunt audiate la această oră, printre care și patronul Fermei Dacilor, Cornel Dinicu. Fiul acestuia a murit în incediul care a mistuit pensiunea a doua zi de Crăciun.

Procurorii anunță, într-un comunicat, că au fost emise și puse în executare un număr de 6 mandate de aducere, privind persoane ce au calitatea de administratori statutari sau în fapt ai societății comerciale, ori care îndeplinesc sau au îndeplinit funcții publice în cadrul autorității publice cu responsabilități în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului. Pensiunea Ferma Dacilor, care nu avea autorizație de construcție și de incendiu, a fost mistuită de un incendiu a doua zi de Crăciun. Opt persoane și-au pierdut viața.

Ora 11.02 Parchetul General a anunțat oficial perchezițiile. Redăm mai jos comunicatul integral:

”La data de 31 decembrie 2023, în dosarul privind incendiul care a avut loc la data de 26 decembrie 2023 la Complexul turistic „Ferma Dacilor” din localitatea Tohani, comuna Gura Vadului, judeţul Prahova, s-a dispus extinderea urmăririi penale in rem cu privire la comiterea a trei infracțiuni de fals intelectual (art. 321 alin. 1 Cod penal), trei infracțiuni de uz de fals (art. 323 teza I Cod penal), trei infracțiuni de fals intelectual (art. 321 alin. 1 Cod penal) și trei infracțiuni de abuz în serviciu (art. 297 alin. 1 Cod penal), toate vizând aspecte privind situația juridică a imobilului în care a avut loc incendiul.

În cursul zilei de azi, 2 ianuarie 2024, sub coordonarea procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, au fost efectuate opt percheziții domiciliare la adresele unde locuiesc efectiv sau își au domiciliul 7 persoane fizice, în urma acestor activități procedurale fiind ridicate mai multe înscrisuri, documente și medii de stocare a datelor informatice care vor fi valorificate pe parcursul urmăririi penale.

În vederea continuării cercetărilor, au fost emise și puse în executare un număr de 6 mandate de aducere, privind persoane ce au calitatea de administratori statutari sau în fapt ai societății comerciale, ori care îndeplinesc sau au îndeplinit funcții publice în cadrul autorității publice cu responsabilități în domeniul amenajării teritoriului și urmanismului.

Raportat la actele procedurale efectuate în cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare, iar pe măsura derulării cercetărilor vom informa opinia publică.
Precizăm că aceste activităţi nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”

Context

Ferma Dacilor din Tohani, județul Prahova, a fost mistuită de un incendiu în a doua zi de Crăciun, iar trei adulți și un copil au fost găsiți carbonizați. Compania a făcut afaceri de 5,5 milioane de lei și un profit de 2 milioane de lei, anul trecut. Cornel Dinicu, cel care se prezenta drept patron, afirma într-un interviu că avea probleme cu autorizațiile, care veneau greu. „Dacă stăteam după ei, nu se realiza niciodată proiectul ăsta”, spunea el.

Firma iniţială pe care era operat businessul este Ferma Dacilor Tradiţional, însă această figurează radiată deja de mai mulţi ani. La aceeaşi adresă însă, apare firma Ferma Dacilor Production SRL, înregistată în anul 2016 în Tohani, județul Prahova, care oferă „facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată”.

Compania a înregistrat rezultate bune și în creștere încă de la înființare. În 2022, afacerile au urcat cu 30%, până la 5,5 milioane de lei. Profitul a crescut și el cu 22%, la 1,9 milioane de lei. Numărul de angajați urcase de la 6 la 11. Compania avea, totuși, și datorii în creștere, la 1,1 milioane de lei.

Ferma Dacilor Production SRL este deținută în procente egale (50%) de Adrian Vitomir Ristin și Marian-Viorel Olteanu. Marian-Viorel Olteanu mai deține (95%) împreună cu Elena Coralia Olteanu (5%) și firma Mitan TotalCons SRL, înființată în 2017 în Călugăreni, Prahova, cu obiect de activitate „Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”. Adrian Vitomir Ristin mai deține (100%) și firma Burebista Carmangerie SRL, înființată în 2019 în Mizil, Prahova, cu obiect de activitate „Fabricarea produselor din carne (inclusiv din carne de pasăre)”

Cu toate acestea, drept patron se prezenta Cornel Dinicu, „discret antreprenor” prahovean. Cornel Dinicu era în 1996 liderul unui clan de bodyguarzi din cartierul studențesc Regie. Un an mai târziu este arestat și condamnat la 4 ani de închisoare pentru amenințare și lovire. Este implicat apoi în Afacerea „Portbagajul” care a dus la demiterea șefului Poliției Capitalei, iar în 2007 se consumă ultimul moment în care Dinicu apare în media din postura de om certat cu legea: potrivit ziarelor de atunci, SIE îl urmărea pe Cornel Dinicu până în Sierra Leone într-un dosar al minelor de diamante. De atunci, Dinicu investește într-o piscină în Mizil și, mai recent, în Ferma Dacilor din Prahova, scrie Economedia.ro