Pentru a reduce dependenta de gazul rusesc, Germania prelungeste functionarea centralelor nucleare si a celor pe carbune

Germania va prelungi functionarea ultimelor sale trei centrale nucleare pana pe 15 aprilie 2023, a anuntat, luni, cancelarul federal Olaf Scholz, dupa o intalnire cu ministrii Economiei, Finantelor si Mediului, potrivit Reuters.

Inainte de aceasta, guvernul german anuntase mentinerea a numai doua dintre aceste centrale. Ministrul de Finante Christian Lindner a pledat pentru mentinerea si celei de-a treia centrale, Emsland, operationala pana in primavara lui 2023, iar ministrul Economiei Robert Habeck, din Partidul Verzilor, care este impotriva energiei nucleare, a fost de acord.

„Vor fi create bazele legale pentru a permite functionarea centralelor nucleare Isar 2, Neckarwestheim 2 si Emsland pana pe 15 aprilie 2023”, se precizeaza intr-o scrisoare adresata de Scholz guvernului sau.

Scholz le-a cerut, de asemenea, ministrilor, sa prezinte o lege „ambitioasa” pentru cresterea eficientei energetice.
Lindner a salutat cererea cancelarului. „Este in interesul vital al tarii noastre si al economiei sale sa ne mentinem toate capacitatile de productie de energie in aceasta iarna. Cancelarul a oferit acum claritate”, a scris el pe Twitter.
Ministerii Economiei si Mediului au refuzat sa comenteze.

Germania depune toate eforturile pentru a-si reduce dependenta de importurile energetice din Rusia. Obiectivul sau era sa renunte la energia nucleara inainte de sfarsitul lui 2022, insa razboiul din Ucraina i-a schimbat planurile.

De asemenea, guvernul german a decis sa prelungeasca activitatea mai multor centrale pe carbune pana in primavara lui 2024, chiar daca Germania isi fixase drept obiectiv sa abandoneze cu totul aceasta energie pana in 2030.