Pentagon: Rusia a lansat probabil săptămâna trecută o armă spaţială. Aceasta se află acum pe aceeaşi orbită cu un satelit al guvernului american

Statele Unite au ajuns la concluzia, în urma unor evaluări, că Rusia a lansat săptămâna trecută ceea ce este probabil o armă spaţială, care se află acum pe aceeaşi orbită cu un satelit guvernamental american, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder, citat de ABC News.

„În data de 16 mai, Rusia a lansat pe orbita joasă a Pământului un satelit pe care noi îl evaluăm că este probabil o armă spaţială de contracarare, probabil capabilă să atace alţi sateliţi de pe orbita joasă a Pământului”, a declarat Ryder întrebat de ABC News despre aceste informaţii menţionate mai întâi de Robert Wood, adjunctul ambasadorului SUA la ONU, cu ocazia votului asupra unei rezoluţii prezentate de Moscova pe tema amplasării armelor în spaţiu.

„Rusia a desfăşurat această nouă armă spaţială de contracarare pe aceeaşi orbită cu un satelit guvernamental american”, a precizat reprezentantul Pentagonului. „Evaluările indică în continuare caracteristici care seamănă cu încărcături utile ale unor arme spaţiale desfăşurate anterior în 2019 şi 2022”, a spus Pat Ryder. „Evident, este un lucru pe care vom continua să îl monitorizăm”, a adăugat generalul.

„Cu siguranţă, avem responsabilitatea de a fi pregătiţi să protejăm şi să apărăm domeniul spaţial şi să asigurăm un sprijin continuu şi neîntrerupt pentru forţa comună combinată. Şi vom continua să echilibrăm nevoia de a ne proteja interesele în spaţiu cu dorinţa noastră de a păstra un mediu spaţial stabil şi durabil”, a asigurat el.

Întrebat dacă arma rusească de contracarare spaţială reprezintă o ameninţare pentru satelitul american, Ryder s-a limitat să răspundă: „Ei bine, este o armă spaţială de contracarare aflată pe aceeaşi orbită cu un satelit guvernamental american”.

Există reglementări care obligă la notificări aeriene şi maritime în avans când este vorba de lansări spaţiale, dar Ryder a refuzat să spună dacă SUA au ştiut în avans că lansarea ruşilor conţinea un anumit tip de armă contraspaţială.