Pensionarii vor da mai puţini bani pentru unele medicamente compensate

Pensionarii cu un venit de până la 1.429 lei/lună inclusiv, obținut din pensii și indemnizație socială, vor putea beneficia de o compensare de 90% a prețului de referință al medicamentelor corespunzătoare denumirilor comune internaționale prevăzute în sublista B. Această facilitate este valabilă începând cu luna în curs și este rezultatul creșterii cu 10% a valorii punctului de pensie de la data de 1 ianuarie 2022.

”Pensionarii cu pensii mici au beneficiat dintotdeauna de acest ajutor. Și în anii anteriori au beneficiat de acest sprijin. Noutatea constă în faptul că, din acest an, raportarea se va face doar la veniturile obținute din pensii și indemnizații sociale, indiferent dacă pensionarul respectiv mai are și alte venituri. Ca să vă explic: Până în acest an beneficiau de medicamente compensate cu 90% doar pensionarii care aveau doar venituri obținute din pensii și indemnizații sociale și, bineînțeles, se încadrau în venitul maxim. Dacă ne raportăm la anul trecut, de exemplu, acesta a fost de 1.299 lei. Cei care aveau și alte venituri – de exemplu mai lucrau după vârsta de pensionare sau pur și simplu primeau dobânzi la depozite în bănci – și depășeau plafonul de 1.299 lei, nu mai beneficiau de această facilitate. Din acest an, toți pensionarii care au un venit de 1.429 lei provenit din pensie și indemnizație socială vor avea acces la o serie de medicamente compensate 90% din sublista B, indiferent că au venituri suplimentare de tipul celor pe care vi le-am exemplificat”, a explicat Dr. Ec. Radu Țibichi, Președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iași.

Ca să fie cât mai clar, vă oferim un exemplu practic al diferenței dintre anul 2021 și anul 2022. Deci, dacă un pensionar în anul 2021 avea un venit provenit doar din pensie și indemnizație socială de până la 1.299 lei inclusiv,

 » Aflați mai multe informații aici.