Pensionarii, buni doar ca să fie păcăliți în alegeri ? – CURIERUL ROMÂNESC

Rând pe rând, de 30 de ani, de la primul mandat al lui Ion Iliescu încoace, guvernările așa-numite ”de stânga” s-au străduit să țină pensionarii captivi din punct de vedere electoral, pentru a se asigura de votul lor, seniorii noștri fiind, trebuie să o recunoaștem, cei mai conștiincioși votanți dintre toate categoriile de vârstă. Pensia a fost ”vândută” electoral ca și cum ar fi fost o favoare din partea politicienilor către cei în vârstă. Cu toate acestea, absolut toate majorările pensiilor publice au fost făcute procentual, ceea ce, spun pensionarii de rând, i-a favorizat de fiecare dată pe cei cu pensii mari, și mai puțin pe cei cu pensii mici. ”Au luat de la săraci, ca să dea la bogați”, cum spunea o bătrânică în piață la Filiași.
La rândul lor, nici guvernările autointitulate ”de dreapta”, începând cu CDR și continuând cu PDL – actual PNL și chiar USR, nu au avut o atitudine mai favorabilă pentru cei care s-au retras din activitate după o muncă de-o viață, ba chiar au căutat soluții prin 2010 pentru diminuarea cuantumului pensiei publice.
Numitorul comun al celor două aripi politice care au condus Țara vreme de peste 30 de ani, în materie de pensii, a fost însă introducerea așa-numitelor pensii speciale pentru fel de fel de profitori ai sistemului politic care a reușit să căpușeze și în final să ruineze România: primarii și parlamentarii. Din indemnizațiile acestora, indiscutabil mai mari decât salariul mediu pe economie, au fost plătite impozite și contribuții sociale, așadar inclusiv pentru sistemul de pensii publice. Pentru acestea, primarii și parlamentarii vor primi drept la pensia publică, astfel, este nejustificată și profund nedemocratică instituirea unei pensii speciale suplimentare, bazată pe un alt sistem decât cel al echității sau cel al contributivității.
Singurul partid în afara ”sistemului” este AUR – Alianța pentru Unirea Românilor – care duce în Parlament glasul milioanelor de români cerând desființarea privilegiilor nemeritate, iar, în cazul în care sistemul își va găsi pârghiile de menținere, inclusiv prin Curtea Constituțională, cerând impozitarea drastică a acestor beneficii imorale.
Ce facem însă cu pensia publică? Cu pensiile profund inechitabile, a căror discrepanță crește constant, care pentru unii, care au muncit din greu o viață, sunt inacceptabil de mici, în timp ce, pentru alții, care au profitat de vechiul sistem comunist sau de actualul sistem clientelar, sunt nepermis de mari, creând o puternică presiune pe buget.
AUR,

 » Citește mai multe detalii pe www.60m.ro