Pensiile speciale ale parlamentarilor. Câți aleși cer bani pentru trei sau mai multe mandate

829 de foști parlamentari încasează pensii speciale, cele mai mari fiind de 12.168 de lei pe lună, pentru cei cu trei sau mai multe mandate. Coaliția încă e așteptată cu reforma care ar pune capăt acestui tip de venituri.

La începutul lunii mai, CCR anunța că eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor (o decizie adoptată în februarie 2021 de Parlament) era neconstituțională. O lună mai târziu, publica în Monitorul Oficial decizia, fiind deschisă calea reintrării în plată a acestora. Din acel moment, Coaliția, formată din PSD, PNL și UMDR, a abordat timid subiectul pensiilor speciale ale foștilor parlamentari, fără a mai veni cu vreun proiect de lege pentru abrogarea lor sau măcar o suprataxare a celor foarte mari.

Între timp, numărul acestor pensii a și început să crească, ziarul „Adevărul” urmărind evoluția acestor venituri. La nivelul Camerei Deputaților, potrivit unui răspuns furnizat ziarului „Adevărul”, numărul foștilor deputați care beneficiază de pensii speciale a ajuns la 578. Pe de altă parte, la precedentul răspuns dat de structurile de specialitate ale Camerei Deputaților, în luna septembrie, instituția semnala că în evidențele lor figurează 573 de persoane. Așadar, cinci foști deputați s-au adăugat lungii liste de beneficiari.

Și la Senat numărul lor este în creștere. Dacă în septembrie datele oferite arătau că sunt în plată 247 de pensii speciale pentru foști senatori, ultimele date arată că numărul a ajuns la 251 de pensii speciale.

De altfel, atât Camera Deputaților, cât și Senatul, în bugetul aprobat pentru anul 2023, au prevăzut bani pentru pensiile speciale ale foștilor aleși din legislativ. Conform bugetului Camerei Deputaților, consultat de „Adevărul”, pentru lefurile speciale au fost alocate 35 de milioane de lei. La Senat, suma avută în vedere și aprobată încă de luna trecută, a fost de 20 de milioane de lei. În prezent, valoarea totală a pensiilor speciale pentru foștii deputați este în valoare 3.374.824 de lei pe lună, în timp ce de la Senat nu a fost transmisă informația privind suma lunară.

Pensii mai mari la deputați

Potrivit răspunsului oferit de structurile de specialitate ale Camerei Deputaților, foști aleși din acest for beneficiază de pensii cu valori între 2.187 de lei și 12.168 de lei. Grosul pensiilor speciale este pentru cei cu un singur mandat, adică 349 de aleși. Dintre aceștia, 86 au avut un mandat scurt (adică iunie 1992 – octombrie 1992), iar 263 de aleși, o legislatură de patru ani. Dintre pensionarii speciali trecuți prin Parlament, 126 au avut două mandate. Cu trei sau mai multe mandate au fost 103 foști deputați.

De partea cealaltă, la Senat, pensiile pentru foștii parlamentari variază între 1.483 de lei pe lună și 10.951 de lei pe lună, în funcție de numărul de mandate (și luni ale mandatelor). Astfel, cu 1.483 de lei sunt cei cu un mandat legislativ scurt, adică 1990-1992. Dintre cei 251 de foști senatori, 20 încasează pensie doar pentru un mandat scurt. Cu un singur mandat, de patru ani, sunt 119 beneficiari, iar 57 de foști senatori, pentru două mandate. Nu în ultimul rând, 55 de beneficiari au trei sau mai multe mandate.

La solicitarea expresă privind menționarea momentului reintrării în plată a pensiilor speciale ale aleșilor locali, cele două foruri ale legislativului au precizat că acest lucru s-a început cu luna iunie, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR, la 10 iunie 2022.

Proiectul ar exista, însă nu e public


Presa a vrut să obțină un punct de vedere și de la Ministerul Muncii, titularul privind reforma pensiilor speciale. Marius Budăi, ministrul Muncii, nu a putut fi contactat. În urmă cu două săptămâni, în plenul Camerei Deputaților, Budăi promitea că „în câteva zile” va fi gata și va putea fi consultat proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale. Timpul a trecut, iar tăcerea s-a așternut. Nu era pentru prima dată când Budăi promitea acest lucru, arată Adevărul.

La rândul său, Cristian Vasilcoiu (PSD), secretar de stat, a precizat că proiectul urmează să fie adus în Coaliție. „Proiectul trebuie să ajungă în Coaliție pentru a fi luată și o decizie politică” a punctat Vasilcoiu. Întrebat dacă în prezent există un proiect finalizat, secretarul de stat a dat un răspuns pozitiv, iar apoi a subliniat că după ultima consultare politică va fi înaintat în Guvern.

Reforma întregului sistem de pensii speciale este un obiectiv în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, în calendarul convenit cu Comisia Europeană fiind agreată adoptarea acestuia până la 31 decembrie 2022 (T4/2022). Potrivit unui răspuns dat ziarului „Adevărul” de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, structura care coordonează PNRR la nivel instituțional, pentru reforma pensiilor speciale România ar putea să primească patru milioane de euro.