Pensie – Zeci de mii de români…au uitat că au bani de pensie în cont

scris astăzi, 14:22

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a lansat în dezbatere publică un proiect de normă prin care vrea să oblige administratorii prezenți pe segmentul pensiilor facultative (Pilonul 3) să-și informeze participanții asupra posibilității retragerii banilor acumulați în conturile personale când împlinesc vârsta de 60 de ani. Demersul instituției este motivat de faptul că numeroși participanți la Pilonul 3 nu au cerut, după împlinirea vârstei de 60 de ani, sumele acumulate în conturile personale și nu au mai cotizat în ultimele 12 luni.

“Având în vedere faptul că Norma nr. 19/2021 abrogă două acte normative și aduce schimbări sistemului de raportare, la nivelul entităților raportoare și la nivel A.S.F. a fost nevoie de o perioadă de timp pentru modificarea și implementarea noilor cerințe la nivelul sistemului informatic. În cadrul procesului de dezvoltare și testare a noilor anexe, au fost identificate elemente care trebuie modificate pentru funcționarea în parametri optimi a sistemului de raportare”, scrie în nota de fundamentare a proiectului de normă.

Totodată, având în vedere rezulatele analizei efectuate de ASF asupra participanților fondurilor de pensii facultative care au împlinit vârsta de 60 de ani, de la care, conform prevederilor legale în vigoare pot solicita plata activului personal, s-a constat faptul că un număr ridicat de participanți nu și-au exercitat acest drept.

CITEȘTE ȘI Director ASF: Plățile pentru pensiile private au depășit un miliard de lei, în octombrie

De asemenea, conform datelor instituției, la sfârșitul lunii septembrie 2021, peste 65% din participanții de peste 60 de ani nu mai plătise contribuții în
ultimele 12 luni.

“Astfel,

 » Aflați mai multe informații aici.