Pe 27 august 1991 Moldova și-a cerut independența față de URSS în vederea Unirii cu România… ce a urmat e incredibil
În 1917, în plin război mondial, avea să înceapă revoluția bolșevică din Imperiul Țarist. În foarte scurt timp, dispunând de resurse importante de bani, ea s-a extins în tot imperiul.
Țarul și familia sa aveau să fie arestați și apoi executați.
Bolșevicii aveau să preia puterea, să scoată imperiul rus din război și Lenin avea să instaureze o nouă ordine.
Pe fondul disoluției imperiului rus și a proclamării principiului autodeterminării popoarelor din imperiu moldovenii dintre Prut și Nistru aveau să decidă pe 27 martie 1918 unirea pe vecie cu regatul României. Acest lucru după ce pe 16 mai 1812 Moldova lăsată moștenire de Ștefan cel Mare să fie anexată prin forță la Imperiul Țarist după mii de ani de viețuire a românilor pe acest teritoriu.
În ianuarie 1921 Lenin avea să se stingă din viață într-un mod cu totul ciudat la doar 3 ani de la revoluție. Locul său avea să fie luat de Stalin, omul forță ce avea să marcheze destinul rușilor timp de un secol și care a instaurat un regim al terorii.
În 1939 Hitler și Stalin semnează un tratat de pace ce conținea și o anexă secretă și care menționa în mod expres interesul Rusiei față de Basarabia, teritoriul românesc care în primăvara lui 1918 avea să revină acasă.
La un an după ambasadorul României la Moscova primește un ultimatum prin care se cerea retragerea de urgență a armatei și administrației românești din Basarabia. Totul a căzut ca un șoc, deși intențiile Rusiei erau cunoscute. Regele Carol al II-lea avea să cedeze sub presiunea armelor acest teritoriu.
Dar regele fuge din țară ca să scape de nemulțumirea românilor iar în locul său conducerea de facto a țării este preluată de mareșalul Ion Victor Antonescu. Acesta a trecut rapid la stabilizarea economică, militară și politică a țării, pentru care în 1941 să pornească cu armata în drum spre Chișinău și apoi Odessa. Scopul principal: eliberarea pământului dintre Prut și Nistru de sub ocupația rusească.
Deși eliberată rapid în 1941, Basarabia avea să revină după război la URSS și să rămână sub ocupația regimului de teroare bolșevic până la căderea imperiului în 1991.
Pe 27 august 1991 parlamentul statului sovietic Republica Moldova avea să decidă Independența față de URSS. La acel moment nu se dorea o independență reală ci doar desprinderea de URSS în vederea unirii cu România.