Patronii stației GPL din Crevedia, audiați de procurori la zece zile de la explozii

Ionuț Doldurea, patronul stației GPL din Crevedia, și asociatul său, Cosmin Stîngă, sunt audiați marți seară la Parchetul General, la zece zile de la exploziile devastatoare în care cinci oameni au murit, iar alte 56 au fost rănite. Ionuț Doldurea este fiul primarului din Caracal, Ion Doldurea.

Ionuț Doldurea și un alt asociat al firmei care deținea stația GPL au ajuns marți seară la sediul Parchetului General, ei refuzând să stea de vorbă cu jurnaliștii aflați acolo, conform Hotnews.Ro

Avocatul acestora le-a spus jurnaliștilor că este prima dată de la producerea exploziilor – în 26 august – când patronii firmei sunt chemați la Parchet.

În dosarul deschis de Parchetul General au fost audiați până acum localnici ale căror case au fost afectate de explozii, dar nu și patronii firmei care deținea stația GPL.

Exploziile devastatoare de la Crevedia au scos la iveală un șir întreg de nereguli – stația GPL care aparținea fiului primarului PSD din Caracal era închisă doar în acte. Stația GPL din Crevedia fusese amendată de mai multe ori de Inspectoratul pentru Situații de Urgență și închisă încă din septembrie 2020, dar, cu toate acestea, continua să funcționeze.

Conform procurorului general Alex Florența, după închidere, în toamna lui 2020, firma – care are 25 de puncte de lucru în toată țara – urma să funcționeze doar ca punct de parcare a cisternelor, însă acolo aveau loc în mod obișnuit transferuri de GPL din cisterne, deși nu mai avea niciun fel de autorizație.

Dosarul deschis de Parchetul General vizează stabilirea cauzelor deflagrației, dar și rolul pe care îl aveau instituțiile în acest caz, în condițiile în care stația GPL era închisă, în acte, încă din 30 septembrie 2020, dar continua să funcționeze, spunea procurorul general.

Un dosar penal a fost deschis și de Parchetul Militar București și vizează modul de intervenție a pompierilor la depozitul GPL unde au avut loc mai multe explozii urmate de incendii.

De asemenea, Direcția Națională Anticorupție a anunțat că are deschise două dosare penale vizând săvârșirea de către funcționari publici a unor presupuse infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite în legătură cu autorizarea stației GPL din localitatea Crevedia. DNA spunea că s-a sesizat din oficiu și că urmărirea penală în aceste două dosare penale se desfășoară cu privire la faptă

Stația GPL este a firmei FLAGAS SRL, care în ultimii 5 ani a avut contracte de peste 1,6 milioane lei, prin achiziție directă, cu primăriile ale comunelor conduse în principal de primari PSD. Printre acestea se numără primăriile din Moara Vlăsiei, Bolintin-Vale și Cervenia (Teleorman).

Ionuț Daniel Doldurea este fiul primarului din Caracal, Ion Doldorea (PSD) – primar aflat la primul mandat din 2020, om de afaceri şi preşedinte al organizaţiei municipale PSD. Potrivit termene.ro, Ionuț Daniel Doldurea este acționar în 6 companii, o bună parte dintre ele cu cifre de afaceri impresionante și sute de contracte cu administrația locală, prin achiziție directă.

FLAGAS SRL a fost înființată în urmă cu 25 de ani, pe 30 decembrie 1997 și are doi acționari, potrivit termene.ro: Doldurea I Ionuț Daniel – 51% și Stângă Cosmin Ionuț 49%. În 2022, cifra de afaceri a fost de 595.907.886 lei, iar profitul de 32.782.166 lei.