Particule fantomatice, născute în interiorul Soarelui, detectate sub un munte în Italia

În premieră absolută, fizicienii au detectat particule rare, fantomatice, produse în interiorul Soarelui în urma unui proces particular de fuziune nucleară, conform rezultatelor Experimentului Borexino, desfăşurat în cadrul Laboratori Nazionali del Gran Sasso, din apropiere de oraşul Aquila, în Italia, transmite joi Live Science.

Particulele, denumite „neutrini produşi-CNO” (acronim al elementelor chimice carbon, azot şi oxigen), provin din Soare şi au fost detectate în cadrul unui laborator instalat la mare adâncime, sub un munte din Italia. Această descoperire îi aduce pe fizicieni cu un pas mai aproape de înţelegerea reacţiilor nucleare din interiorul Soarelui, steaua care face posibilă existenţa vieţii pe Pământ.

„Prin acest rezultat, (Experimentul) Borexino a dezvăluit complet cele două procese care activează Soarele”, a declarat Gioacchino Ranucci, fizician în cadrul Institutului Naţional italian pentru Fizică Nucleară de la Milano.

În nucleul solar se produc două tipuri de reacţii de fuziune. Prima, şi cea mai obişnuită, este fuziunea proton-proton, unde fuziunea protonilor duce la transformarea hidrogenului în heliu. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că această reacţie generează aproximativ 99% din energia Soarelui.

Mai rar, se poate produce o reacţie de fuziune nucleară în 6 paşi, denumită „ciclu-CNO”, în care hidrogenul fuzionează pentru a forma heliu în prezenţa carbonului (C),

 » Citește toată știrea pe AgerPres