Părinții din Constanța sunt revoltați. Elevii de clasa a VIII-a au fost obligați să completeze chestionare cu tentă sexuală. Sorin Mateescu (AUR) interpelează Ministerul Educației

Mai mulți părinți din Constanța sunt revoltați de faptul că elevii claselor a VIII-a au primit spre completare chestionare cu întrebări destul de intruzive, referitoare la viața privată, odată cu testele TIMMS – o evaluare care măsoară nivelul elevilor claselor a IV-a și a VIII-a la Matematică și Știință. 

Potrivit informațiilor apărute în presă, acest chestionar a fost obligatoriu, minorii nefiind lăsați să părăsească sala până nu l-au completat. Sorin Mateescu, senator AUR de Constanța, a luat act de această situație și a adresat o interpelare ministrului Educației, Ligia Deca, pe acest subiect. Precizăm că până la data depunerii acestei interpelări, nici un reprezentant al Inspectoratului Școlar Județean Constanța nu a dat vreo declarație referitor la acest subiect.

Chestionarul a conținut o serie de întrebări care au stârnit indignarea părinților: „Care dintre acești termeni te definesc: Fată, Băiat sau altele; Aveți mașină; Ai smartphone”. Potrivit Replica Online.ro, un alt test dat la clasă avea o întrebare unde copiii trebuiau să bifeze dacă „Majoritatea bărbaților vor să se căsătorească cu virgine”. ISJ a transmis că nu are nicio legătură cu aceste teste.

Mama unui elev susține că aceste chestionare erau nominale, ceea ce încalcă o serie de drepturi și libertăți:

„copiii au primit un cod unic de acces și parolă ceea ce înseamnă că aceste teste sunt nominale. Consider că cele menționate încalcă foarte grav articolul 7 din Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene, adică respectarea vieții private și de familie, precum și articolul 8 privind protecția datelor cu caracter personal, cât și art. 205 lipsirea de libertate în mod ilegal, Legea 286/ 2009 din Codul Penal, deoarece copiilor li s-a spus să rămână în bănci pentru completarea unui chestionar neanunțat pentru care nu s-a obținut acordul verbal sau scris al părinților. Consider privare de libertate această atitudine pe care a avut-o administratorul de test”.

Senatorul AUR Sorin Mateescu solicită Ministerul Educației să verifice și să identifice dacă chestionare de acest gen fac parte din evaluarea TIMMS și din politica ministerului.