ROPRES

Parchetul European și DNA verifică achiziția celor 600 de BMW-uri de către Ministerul de Interne

Parchetul Uniunii Europene și DNA cercetează contractul de achiziție încheiat de Poliția Română cu firma Automobile Bavaria, pentru cumpărarea a 600 de mașini BMW. Poliția transmite, într-un punct de vedere pentru Europa Liberă, că nu au fost încă recepționate mașinile.

Informația privind ancheta Parchetului European vine chiar de la Poliția Română. La solicitarea Europa Liberă, Poliția a transmis, într-un răspuns oficial, că „a pus la dispoziția Parchetului European toate documentele relevante cu privire la această achiziție.”

Potrivit competențelor, Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi poate cerceta achiziții din fonduri europene, dacă acestea sunt mai mari de 10 mii de euro.

Cumpărarea mașinilor face parte dintr-un program mai amplu de dotare a Poliției, finanțat din bani proveniți de la Uniunea Europeană.

În cazul de față, este vorba despre o tranzacție de 98 de milioane de lei fără TVA, așadar de aproximativ 20 de milioane de euro.

Răspunsul Poliției Naționale vine după ce, la începutul acestei săptămâni, Europa Liberă a solicitat informații despre derularea acestui contract și dacă instituții de cercetare și control, precum Direcția Națională Anticorupție, Curtea de Conturi, Ministerul Transporturilor sau Comisia Europeană au cerut detalii despre contractul pentru livrarea celor 600 de BMW-uri pentru Poliție.

„Până în prezent, nu au fost recepționate autospeciale de tipul menționat de dumneavoastră, contractul dintre instituția noastră și SC Automobile Bavaria fiind în desfășurare, fără a fi înregistrate întârzieri”, se arată în răspunsul Poliției Române.

Și Direcția Națională Anticorupție (DNA) verifică achiziția din 2021 a Poliției, procedură de cumpărare la care s-a prezentat un singur ofertant, după o primă etapă așuată.

Surse judiciare au precizat, în exclusivitate pentru Europa Liberă, că DNA a deschis dosarul penal în toamna anului trecut, după ce s-a autosesizat. Aceleași surse au mai spus că și acum dosarul este în faza de cercetare in rem, adică nu există nicio persoană suspectă.

Ieri, președintele USR, Cătălin Drulă, a atras atenția în interviul one2one, de la Europa Liberă, că Poliția ar putea plăti mașinile din bani proveniți din bugetul național, și nu din fonduri europene, pentru a evita eventuale verificări ale forurilor Uniunii Europene.

Președintele USR a anunțat, la Europa Liberă, că a sesizat Oficiul European de Luptă Antifraudă și Parchetul European în legătură cu achiziția făcută de Poliție, după ce a analizat caietul de sarcini al achiziției și a susținut că acesta pare a fi întocmit pentru a se califica o singură firmă, respectiv Automobila Bavaria.

Istoria scandalului privind licitația de la Interne pentru BMW-uri


Anul trecut, Sindicatul Europol al polițiștilor și USR au analizat caietul de sarcini întocmit pentru cumpărarea mașinilor și au acuzat o posibilă achiziție cu dedicație de la firma Automobile Bavaria.

Cătălin Drulă spunea, în septembrie anul trecut, citat de cursdeguvernare.ro că prin cerinţele formulate în caietul de sarcini de către Poliție, „toate modelele concurente” ar fi fost eliminate.

„Sunt fonduri europene la mijloc şi acest furt trebuie anchetat. (…) De ce în caietul de sarcini maşina trebuie să aibă maximum 1.450 mm? Asta elimină doi concurenţi direcţi care au 6 mm în plus la maşină. Toate caracteristicile sunt făcute pe un singur model”, a declarat în toamna anului trecut, Cătălin Drulă.

După formularea acuzațiilor, ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, într-o conferință de presă, că achiziția mașinilor face parte dintr-un program de finanțare cu bani europeni, parafat chiar de Cătălin Drulă, când era ministru al Transporturilor. Drulă a replicat atunci că ceea a semnat el nu se referea la cumpărarea de BMW-uri pentru Poliție ci la alte achiziții.

De asemenea, compania Automobile Bavaria a declarat, citată de Hotnews, că „referitor la speculațiile apărute în anumite publicații, referitor la o posibilă implicare a domnului Michael Schmidt în participarea noastră la această licitație, dorim să clarificăm faptul că fondatorul companiilor Automobile Bavaria și MHS Truck & Bus nu mai deține nicio funcție în cadrul companiilor din România și nu este implicat în activitatea operațională a acestora.”

Speculațiile se refereau la faptul că Michael Schmidt este prietenul președintelui Klaus Iohannis.

Potrivit news.ro, la 24 septembrie, președintele Klaus Iohannis a declarat că prietenia cu omul de afaceri nu are nicio legătură cu achiziția celor 600 de mașini în schimbul a peste 98 de milioane de lei, fără TVA.

”Despre prietenia cu mine pot să vă spun că nu a contat, cu siguranţă, iar informaţiile mele despre această procedură sunt doar cele care au apărut pe sursele deschise, adică pe media. Însă pot să vă spun un lucru foarte clar, dacă există suspiciuni, atunci avem suficiente autorităţi competente să verifice aceste lucruri”, a declarat șeful statului, la acea vreme.

S-ar putea să-ți placă și...