Papahagi: pentru binele bucureștenilor, aș vrea ca Nicușor Dan să câștige

Adrian Papahagi consideră că spre binele Bucureștenilor speră ca Nicușor Dan să câștige aceste alegeri:

„Pentru binele bucureștenilor, aș vrea ca Nicușor Dan să câștige primăria generală.

Dacă, Doamne ferește!, va pierde, aș vrea să fie clar cine sunt principalii vinovați:

– Dan Barna, care se teme ca Nicușor Dan să nu revină la șefia USR, reîncărcat de votul bucureștenilor;

– Dacian Cioloș, căruia un Nicușor Dan primar general, adică cel mai votat om după președintele României, i-ar putea încurca planurile prezidențiale în 2024;

– Vlad Voiculescu, care se vede în continuare primar general, și căruia înfrângerea lui Nicușor Dan i-ar deschide calea către o candidatură la PMB în 2024 și către visele prezidențiale mai apoi.”

Adrian Papahagi consideră că PNL și USR au greșit când l-au eliminat pe Traian Băsescu din negocieri, însă pare că nubgăsește nici o vină turnătorului dovedit la securitate, un om ce a condus de două ori România direct în furtună pentru a scăpa de concurența:

„Liderii USR+ au eliminat PMP din alianța pentru București și au obligat acest partid să intre în cursă cu cel mai puternic candidat, Traian Băsescu, care se bucură de popularitate la București mult peste scorul național al partidului. PMP a fost primul partid care și-a oferit susținerea pentru Nicușor Dan: dacă PMP era acceptat în alianță, Nicușor era azi la mare distanță înaintea lui Firea.

Ludovic Orban a făcut o mare greșeală acceptând să excludă PMP la presiunea USR+. Dacă Nicușor pierde, e a doua înfrângere rușinoasă a liderului liberal la București, după bâlciul jalnic din 2016. S-ar putea de altfel să-l coste viitorul în fruntea partidului și guvernului.”