Papa Francisc îşi anulează în ultimul moment participarea la Drumul Crucii, la Colosseum, în Vinerea Mare a Paştelui

Papa Francisc, în vârstă de 87 de ani, şi-a anulat vineri, în ultimul moment, participarea la Drumul Crucii, la Colosseumul din Roma, pe fondul unor îngrijorări cu privire la starea sănătăţii sale, relatează AFP.

”Pentru a-şi proteja sănătatea, Sanctitatea Sa Francisc va urmări în această (vineri) seară Drumul Crucii la Colosseum de la Reşeinţa Santa Marta”, anunţă într-un comunicat Vaticanul.

La momenttul anunţului, cu câteva momente înainte de începutul ceremoniei, organizatorii au retras fotoliul Papei, depus pe un deal, în faţa Colosseumului.

Iezuitul argentinian şi-a anulat participarea şi în 2023, din motive de sănătate, la câteva zile după o spitalizare de trei zile din cauza unei bronşite, însă această decizie a fost comunicată în avans, spre deosebire de aceasta.

În faţa amfiteatrului roman, iluminat spectaculos, mii de credincioşi din numeroase ţări, adesea cu o lumânare în mână, s-au adunat în tăcere pentru a asista la acest moment puternic al Săptămânii Patimilor care precede sărbătoarea Paştelui.

Vineri după-amiaza, şeful Bisericii Catolice a prezidat, potrivit programului, mesa din Vinerea Mare în Bazilica Sfântul Petru la Vatican.

Duminică dimineaţa, el urmează să prezideze slujba de Paşte, în Piaţa Sfântul Petru, iar apoi să dea binecuvântarea ”Urbi et Orbi” (”Cetăţii şi Lumii”), în care de obcei trece în revistă conflictele internţaionale.

Jorge Bergoglio, care se deplasează în scaun cu rotile, a suferit o serie de probleme de sănătate în ultimii ani, la genunchi, coapse şi colon.

El a fost operat la abdomen în iunie şi şi-a anulat o vizită la Dubai, la COP28, în decembrie, din cauza unei bronşile.

În ultimele zile, el a fost nevoit să delege, în mai multe rânduri, lectura mai multor discursuri, din motive de sănătate.