Pandemia Covid ne loveşte plămânii şi mai pervers: Medic ieşean: „Pentru prima dată in ultimii 15 ani creşte incidenţa TBC”

Această situaţie, provocată de pandemia cu COVID-19, „trimite omenirea înapoi în 2017“, îşi manifestă îngrijorarea OMS. Tot în această perioadă pandemică 40% dintre cei nou îmbolnăviţi cu TBC nu au fost diagnosticaţi.Un nou raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a arătat că în 2020 s-au produs 1,5 milioane de decese la nivel mondial din cauza tuberculozei, o creştere considerabilă faţă de 1,4 milioane înregistrate în 2019. Este primul an în care s-a înregistrat o creştere a deceselor cauzate de TBC din 2005 încoace şi acest lucru a fost provocat de pandemia cu COVID-19. Un lucru este cert: pentru prima dată în 15 ani, numărul de decese cauzate de tuberculoză la nivel mondial a crescut anul trecut din cauza pandemiei COVID-19, a anunţat OMS în acest nou raport.

„În ultimii doi ani, pandemia de coronavirus a provocat un impact enorm asupra sănătăţii, dar şi din punct de vedere social şi economic. Şi aici ne referim la impactul asupra accesului la serviciile esenţiale de tuberculoză, numărul de persoane diagnosticate cu TBC prin sistemele naţionale de supraveghere a bolilor, la incidenţă şi mortalitate“, se arată în raport.

„Este adevărat, înainte de pandemie, regiunea geografică în care se află şi România, se afla pe un trend descendent, constatându-se o tendinţă de scădere cu 5% a numărului de cazuri de tuberculoză. Din păcate, în cei aproape doi ani de pandemie, 40% dintre cei nou îmbolnăviţi nu au fost diagnosticaţi. O să mă întrebaţi cum s-a întâmplat acest lucru. În primul rând, să ne amintim de teama multor oameni de a veni la spital, în acea perioadă. O teamă alimentată de surse toxice care au avut mai multă credibilitate în faţa oamenilor decât sursele autorizate.

Este păcat că s-a întâmplat acest lucru, pentru că românii sunt oameni deştepţi dar,

 » Aflați mai multe informații aici.