Pământul nu este singura planetă din Sistemul Solar care găzduiește un ocean

Planetele din jurul Pămnântului nu au apă în formă lichidă, ceea ce înseamnă că nu sunt potrivite pentru colonizare, însă oamenii de știință au descoperit o planetă pitică ce ascunde un ocean.

Această planetă pitică, numită Ceres, este de fapt o lume oceanică, au dezvăluit astronomii. Și este departe de a fi singura: aceștia au găsit cele mai bune dovezi de până acum ce arată că Pluto are și un ocean subteran activ.

Căutarea vieții extraterestre este, într-adevăr, mai întâi o căutare a apei și, acum o jumătate de secol, oceanele Pământului păreau unice. Dar în ultimele decenii dovezile au apărut în locuri cu totul neașteptate precum Europa și Enceladus, lunile de gheață care orbitează Jupiter și Saturn.

Ceres se mândrește cu mai multă apă decât orice planetă din sistemul solar. Acesta a fost un motiv major pentru care NASA a trimis sonda Dawn pe acest corp ceresc, pe orbita căruia a intrat în 2015. Dar mulți se așteptau că, chiar dacă ar fi avut odată un ocean, orice lichid ar fi acum înghețat în scoarța sa groasă.

Cu toate acestea, pe măsură ce Dawn se apropia, camerele navei spațiale au dezvăluit o serie de pete albe ciudate, cel mai vizibil în interiorul craterului Occator, cu o lățime de 91 de kilometri.

Între timp, o nouă analiză a datelor din misiunea New Horizons a NASA pe Pluto, combinată cu un nou sistem de simulare a formării sistemului solar, sugerează că planeta pitică s-a dezvoltat la începutul istoriei sistemului nostru solar, adăpostind un ocean lichid.

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: