Pământul nu este cea mai bună planetă locuibilă. Teoria incredibilă din spatele unui nou studiu

Pământul nu este, neapărat, cea mai propice planetă din univers pentru dezvoltarea vieții, arată un nou studiu. 

Cercetătorii au descoperit alte 24 de planete „superlocuibile”, oferind condiții și mai bune decât cele de pe Terra. Iar unele dintre ele au stele chiar mai „prietenoase” decât Soarele.

Noul studiu a plecat de la premisa de a găsi lumi ce ar putea adăposti viața, inclusiv unele mai mari, mai calde sau mai umede decât Pământul, în speranța de a oferi noi indicii pentru astronomii aflați în căutarea vieții extraterestre.

Toate cele 24 de planete identificate se află la 100 de ani lumină distanță de Terra, ceea ce le face greu de observat îndeaproape, dar cercetările ce vor fi realizate cu un telescop mult mai performant ar putea oferi mai multe informații despre ele.

„Cu telescoapele spațiale în curs de dezvoltare vom aduna mai multe detalii, așadar e foarte important să ne alegem deja niște ținte precise. Trebuie să ne concentrăm pe anumite planete care au cele mai promițătoare condiții pentru dezvoltarea vieții complexe, Oricum, trebuie să avem grijă să nu rămânem blocați în ideea de a căuta o a doua Terra, pentru că ar putea exista în spațiu planete mult mai potrivite pentru viață decât a noastră”, a declarat pentru The Independent Dirk Schulze-Makuck, profesor la Washington State University și la Universitatea Tehnică din Berlin.

Oamenii de știință au căutat planete care să fie cu aproximativ 10% mai mari decât Pământul, având în minte ideea că ar putea oferi o suprafață locuibilă mai mare. O masă mai mare ar putea însemna și că puterea gravitației ar putea fi mai mare, protejând structura atmosferică pentru mai mult timp.

Planetele „superlocuibile” ar putea avea și ceva mai multă apă decât Pământul, mai ales dacă mediul general este unul umed. Și o climă ceva mai caldă ar putea face dintr-o planetă una mai propice vieții decât Terra, dar doar până la limita de maximum 5 grade peste temperatura terestră medie.

Niciuna dintre planetele descrise în studiu nu îndeplinește în acest moment toate criteriile necesare, dar una bifează chiar patru dintre aceste aspecte, ceea ce înseamnă că, cel puțin teoretic, ar fi perfect locuibilă.

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: