Oraşul care ascunde un secret teribil. Nu apare pe hartă, iar localnicii îl numesc “cimitirul Pământului”

Ozersk, orașul interzis al Rusiei, așa cum mai este numit, se află în pădurile munților Ural. Nu are adresă și nu se găsește pe nicio hartă. Acolo au apărut armele nucleare sovietice.

CITEȘTE ȘI: Făgetul și trei sate aparținătoare au intrat oficial în carantină. Controale la intrările și ieșirile din oraș

Este un oraș unde gradul de poluare este de 4 ori mai mare decât cel din Cernobîl, conform statisticilor. Apa nu este potabilă, fructele și legumele sunt otrăvite, iar sănătatea locuitorilor este șubredă. De aceea, Ozersk a fost numit „cimitirul Pământului”.

Deși este unul dintre cele mai contaminate locuri de pe planetă, locuitorii nu recunosc gradul de periculozitate la care sunt expuși. Pentru ei, Ozersk este un adevărat paradis.

Potrivit historia.ro, Ozersk, care a primit numele de cod „Oraşul 40”, este asemănător cartierelor americane din anii ’50, aflate în suburbie, unde toate lumea era fericită și mulțumită cu ce are și ce trăiește.

Deși își pun viața în pericol, locuitorii nu vor să părăsească orașul. Sunt mândri că fac parte din orașul interzis, acolo unde și-au întemeiat familii și unde și-au construit întreaga viață.

Orașul 40 a luat ființă în 1946, în jurul combinatului nuclear Mayak, aflat pe malul lacului Irtyash. Sovieticii sunt cei care i-au pus bazele. La început, acolo locuiau doar oamenii cu carte şi muncitorii aduşi din întreaga Rusie pentru a crea armele nucleare şi bombele atomice.

Cât au lucrat la aceste proiecte, muncitorilor le-a fost interzis să comunice cu familiile lor. Statul le pusese la dispoziție apartamente luxoase, mâncare din belşug, aleasă, scumpă, şcoli şi îngrijire medicală de calitate, activităţi culturale şi de divertisment.

Practic, aveau toate condițiile, în schimbul păstrării secretului ascuns în zidurile orașului.

Azi,

 » Citește tot articolul pe www.renasterea.ro