Opt copii din Timiș, internați la spital cu suspiciune de botulism

Opt copii cu vârste cuprinse între trei și șapte ani au fost spitalizați la Unitatea de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Timișoara, cu suspiciunea de botulism.

Doi dintre copiii ce au ajuns la spital cu suspiciunea de botulism necesită o monitorizare continuă. Inițial, un băiat a fost internat la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” în Secția de Terapie Intensivă.


Ulterior, s-a luat decizia de a-l transfera la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Timișoara, unde se află acum într-o stare mult mai stabilă. În prezent, nu se cunosc cauzele exacte ale infecției.

Opt copii, internați cu suspiciunea de botulism
„Copiii internaţi au fost simptomatici. Şase dintre ei au dificultăţi la înghiţire şi ptoză palpebrală (căderea pleoapei), iar alţi doi au în plus stări de somnolenţă şi fenomene digestive.
Tuturor le-am administrat deja antitoxină botulinică şi starea lor de sănătate s-a îmbunătăţit considerabil. Vor mai rămâne câteva zile în spital pentru supraveghere”, a transmis luni, dr. Adelina Marinescu, medic specialist boli infecţioase din cadrul Spitalului „Victor Babeş” Timişoara.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Timiş efectuează o anchetă în acest sens. Cristian Oancea, directorul spitalului, a detaliat că au fost colectate mostre de la toți copiii și trimise către Direcția de Sănătate Publică Timiș, apoi spre Institutul Cantacuzino din București.

Copiii au primit deja tratamentul în spital
„Am şi început să administrăm tratamentul. Am avut noi, în spital, câteva flacoane. Apoi, cu ajutorul Centrului Naţional de Control pentru Boli Transmisibile, am obţinut alte doze, de la Drobeta Turnu Severin şi Sibiu. Şi mai avem în aşteptare câteva doze pregătite să fie transferate în orice moment de la Târgu Mureş la Timişoara.

Le mulţumesc colegilor de la DSP şi de la unităţile care ne-au ajutat şi ne-au trimis antitoxina botulinică, care neutralizează efectele bolii. Este pentru a două oară în mai puţin de şase luni când ne luptăm cu o asemenea boală la Timişoara”, a spus Cristian Oancea, potrivit Agerpres.
Botulismul reprezintă o intoxicație gravă cauzată de toxina botulinică produsă de bacteriile Clostridium botulinum. Această toxină poate afecta sistemul nervos, determinând paralizia musculară și, în situații extreme, punând în pericol viața pacientului.

Printre simptomele ce pot să apară se numără: slăbiciune musculară, dificultăți de respirație, vedere încețoșată, dificultăți în înghițire, probleme digestive și chiar paralizie.

Măsuri de prevenție pentru botulism
În vederea prevenirii infecției de botulism, medicii recomandă respectarea normelor de igienă alimentară, cu pregătire și depozitare în condiții igienice optime.
De asemenea, căldura și gătirea adecvată sunt esențiale, deoarece căldura poate distruge toxina botulinică. Astfel, alimentele ar trebui gătite la temperaturi ridicate.
În același timp, specialiștii recomandă să se evite administrarea de miere la copiii cu vârsta sub un an, deoarece aceasta poate conține spori de Clostridium botulinum.
Sistemul digestiv al copiilor sub un an nu este încă suficient de dezvoltat pentru a neutraliza acești spori.
De asemenea, este important să se respecte corect păstrarea conservelor și să se verifice termenul de valabilitate al alimentelor împachetate.