„Omul de gheață”: a stat conservat mai bine de 5.300 de ani. Cum a fost posibil?

Drumețiile sunt o activitate minunată – vezi peisaje frumoase, petreci timpul în natură, dar să vezi un cadavru pe drum nu este cu siguranță un lucru distractiv. Acesta a fost cazul lui Helmut și Erika Simon, care au fost șocați când au văzut un cadavru în timpul drumețiilor lor.

Cei doi se bucurau de drumeția lor în Alpii austro-italieni și au dat peste un cadavru (numit mai târziu „Ötzi the Iceman”). Arăta ca un cadavru al unui alpinist care murise într-un accident tragic. Imediat, cei doi au informat autoritățile. Se pare că Helmut și Erika au făcut o descoperire istorică. Cuplul a dat peste rămășițele unui bărbat din epoca cuprului, în timp ce făcea drumeții printr-un ghețar alpin.

Bărbatul a fost extras cu un mic ciocan și cu un piolet, apoi transportat la o morgă din Innsbruck

Astfel, „Ötzi Omul de Gheață” este cel mai vechi om conservat. Experții estimează că a murit între 3350 și 3100 î.Hr. Mai mult, se pare că Ötzi a avut 50 de tatuaje și a murit primăvara sau vara.

Corpul a fost expediat la Zurich, iar cercetătorii elvețieni au făcut o examinare aprofundată și mai multe radiografii. Aceștia au descoperit că Ötzi a fost mumificat în mod natural acum aproximativ 5.300 de ani. Avea aproximativ 45 de ani, 165 de centimetri înălțime și cântărea aproximativ 84 de kilograme.

De asemenea, nivelurile de particule de cupru și arsenic găsite în părul bărbatului au sugerat că era un topitor de cupru de profesie. Examinarea structurii osoase robuste a lui Ötzi a arătat că este probabil un păstor.

Cum a murit Ötzi? Scanerele computerizate au arătat că în umărul stâng se afla un vârf de săgeată. Săgeata i-a deteriorat o arteră mare. Potrivit experților, Ötzi s-a alăturat unui grup de raid împotriva unui alt trib, deoarece acesta nu se afla pe gazon. Astăzi, trupul lui Ötzi este expus la Muzeul de Arheologie din Tirolul de Sud din Bolzano.