ROPRES

Om de știință rus: “Ne așteaptă o catastrofă globală în următorii ani”

Distribuiți acest articol!

Dacă în următorii 30 de ani temperatura medie a planetei va crește cu peste un grad și jumătate, omenirea se va confrunta cu schimbări naturale catastrofale, a declarat climatologul rus, docent al Academiei de Agrotehnologie din cadrul Universităţii Federale Kazan “M.V. Vernadski”, Vladimir Riabov, la postul de radio “Sputnik Crimeea”.

Potrivit afirmaţiilor omului de știință rus, încălzirea globală se produce nu numai din cauza activităților umane: cauza principală o reprezintă procesele naturale. Iar oamenii pot accelera sau pot încetini unele schimbări, informează Ria Novosti.

Vladimir Riabov a explicat că, în ultimii 40 de ani, încălzirea planetei s-a dovedit a fi mai puternică ca niciodată: temperatura medie a crescut cu două grade. “Iar consecința schimbărilor climatice rapide vor fi dezastrele naturale. Cu cât schimbările sunt mai globale, cu atât dezastrele vor fi mai catastrofale” – a avertizat acesta.

Riabov a amintit că în “Acordul privind schimbările climatice de la Paris” a existat un avertisment: dacă în următorii 30 de ani planeta se încălzește cu mai mult de un grad și jumătate, va începe o catastrofă. Iar frecvența tot mai mare a dezastrelor naturale, în special a uraganelor și a ploilor, constituie doar începutul, a adăugat Riabov. “Începutul dezastrelor colosale ar putea fi topirea gheţii în oceane, iar mai târziu pe vârfurile munţilor. În acest caz, 30% din suprafaţa uscată va fi inundată” – a continuat el. Climatologul rus a subliniat că sub apă se vor trezi inclusiv zone dens populate.

Menţionăm că oamenii de știință emit, în mod regulat, avertismente cu privire la pericolele încălzirii globale. În scopul opririi procesului, în 2015, peste 190 de țări au semnat Acordul de la Paris privind clima, care are ca scop reducerea emisiilor, reechiparea tehnologică și adaptarea la schimbările în curs. De asemenea, se presupune o creștere a ponderii surselor de energie regenerabilă. 

Sursa foto: life.ro


Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...