Oligarhii ruși Petr Aven și Mihail Fridman scapă de sancțiunile europene

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a anulat miercuri includerea lui Petr Aven și Mihail Fridman, doi miliardari ruși sancționați în legătură cu invazia rusă în Ucraina, pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene, transmite agenția Reuters.

„Curtea consideră că niciunul dintre motivele invocate în actele inițiale nu este suficient de întemeiat și că, prin urmare, includerea domnilor Aven și Fridman pe listele în litigiu nu era justificată”, se arată într-un comunicat al instanței.

Potrivit Consiliului Uniunii Europene, cei doi miliardari ruși „au oferit sprijin material sau financiar factorilor de decizie ruși și au sprijinit acțiuni și politici care compromit sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”.

Fridman și Aven sunt fondatorii și acționarii băncii rusești Alfa Bank

După începerea războiului, ei au părăsit Rusia, dar cu toate acestea s-au aflat sub sancțiunile UE și ale Marii Britanii. În august 2023, ei au fost incluși și pe lista de sancțiuni a SUA.

În primăvara anului trecut Fridman și Aven au decis să își vândă acțiunile la Alfa Bank – în principal pentru a încerca să scape de sancțiuni. Atunci, o sursă citată de ziarul Financial Times a declarat că cei doi erau gata să facă orice pentru a scăpa de sancțiuni.

Sursa foto: Wikipedia / Riccardo Lugermad