ROPRES

Olaf Scholz se declară sceptic față de ideea unei „armate europene”, propusă de Ursula von der Leyen

Distribuiți acest articol!

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, s-a declarat sceptic cu privire la posibilitatea creării unei armate a Uniunii Europene, idee susținută de Ursula von der Leyen, șefa Comisia Europene.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, s-a declarat sceptic cu privire la posibilitatea creării unei armate a Uniunii Europene, idee susținută de Ursula von der Leyen, șefa Comisia Europene. Prezent la evenimentul WDR Europaforum, Scholz a spus că securitatea în Europa poate fi garantată doar prin cooperare transatlantică. „Sunt ferm convins că este vorba despre întărirea cooperării transatlantice şi a NATO”, a afirmat el.

Cancelarul german a adăugat că este necesar ca mai întâi să fie întărită cooperarea europeană în ce priveşte producerea de arme pentru a creşte eficienţa. Von der Leyen, pe de altă parte, a sprijinit ideea unei „armate de europeni”.

„Nu puţine state membre sunt în NATO, desigur. Este bine că avem NATO”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, fostă ministră a apărării în Germania. „Dar NATO nu este peste tot. Şi există, cu siguranţă, scenarii în care este nevoie de Uniunea Europeană. Iar atunci, trebuie să fim într-o poziţie de a acţiona activ de asemenea”, a afirmat ea.

Marea şi dificila întrebare, a mai spus von der Leyen, este cine ar lua decizia de desfăşurare a unei armate europene. „Trebuie să existe multe discuţii pe această temă”, a mai spus ea.

Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...