Olaf Scholz, la prima reuniune a Comunității Politice Europene: Invazia rusă din Ucraina este inacceptabilă

Liderii care participă la prima reuniune a Comunităţii Politice Europene (CPE) consideră inacceptabilă invazia rusă din Ucraina, a declarat joi, la Praga, cancelarul german Olaf Scholz.

„Cei care se întâlnesc aici ştiu că atacul Rusiei asupra Ucrainei este o încălcare brutală a ordinii păcii şi securităţii pe care le avem în Europa în ultimele decenii. Este important că noi respingem acest atac şi că nu acceptăm ca o parte a ţării vecine să fie anexată”, a spus Scholz, citat de agențiile de presă DPA și Reuters, preluate de Agerpres.

Totuşi, cancelarul german a atenţionat cu privire la riscul ca CPE să se transforme într-o nouă instituţie internaţională birocratică.

„Nu este vorba despre crearea unei noi instituţii cu administraţie, birocraţie”, a declarat Scholz, precizând că valoarea reală a noului forum este faptul că şefi de stat „discută unii cu alţii într-o manieră foarte concretă”.

Comentariile sale au fost susţinute de premierul belgian Alexander De Croo şi de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

„Această întâlnire este o cale de a căuta o nouă ordine fără Rusia. Aceasta nu înseamnă că vrem să excludem Rusia pentru totdeauna, dar această Rusie, Rusia lui Putin, nu are un loc”, a subliniat Borrell.

După o întâlnire cu premierul ceh Petr Fiala, şefa guvernului britanic Liz Truss a subliniat „acordul lor puternic privind importanţa democraţiilor europene ce prezintă la unison un front unit împotriva brutalităţii lui Putin”.

Reuniunea CPE, organizată la Castelul din Praga, este văzută de susţinătorii CPE drept o dovadă de solidaritate pe un continent zguduit de multiple crize. Patruzeci și patru de state europene participă la reuniune, printre care și cele 27 de state membre UE.

Noua comunitate paneuropeană este o iniţiativă a președintelui francez Emmanuel Macron, care vede în ea o ocazie de a structura dialogul de pe poziţii de egalitate între statele UE şi cele non-UE pe chestiuni cu care se confruntă întreaga Europă, notează Agerpres.