Occidentul nu reușește să-i dea Ucrainei armele de care are nevoie. Modelul danez ar putea fi soluția

Unele state aliate folosesc așa-numitul „model danez” pentru a finanța industria de apărare a Ucrainei. Adepții acestei formule spun că ajută Ucraina să se descurce pe termen lung.

Confruntați cu o capacitate scăzută a producției militare, aliații europeni ai Ucrainei nu reușesc să ofere armele necesare cu care Kievul să lupte împotriva Rusiei. Dar un număr tot mai mare finanțează acum contracte guvernamentale cu producătorii ucraineni de armament pentru a compensa acest deficit, scrie The Wall Street Journal.

Formula a fost denumită „Modelul danez”, după ce la începutul acestui an Danemarca a început să acorde Ucrainei ajutor pentru a-și spori capacitatea de producție de apărare.

Cei care sunt în favoarea acestui model spun că Ucraina este capabilă să creeze arme mai potrivite nevoilor sale la un cost mai mic decât al armelor produse în statele occidentale, relatează ziarul american.

Ucraina are deja o industrie puternică de producție de armament. Un raport al Institutului pentru Studiul Războiului arăta că industria de apărare a Ucrainei a angajat anul trecut 300.000 de muncitori în aproximativ 500 de companii diferite.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luna trecută că firmele autohtone de apărare ar putea produce acum patru milioane de drone anual.

În schimb, Vladimir Putin a declarat la începutul acestui an că Rusia intenționează să crească producția de drone de zece ori, la aproximativ 1,4 milioane pe an.

„Ucraina a fost inima bazei industriale sovietice de apărare, așa că ei au o mulțime de cunoștințe în ce privește fabricarea sistemelor complexe”, a declarat Eric Ciaramella, membru senior al programului Rusia și Eurasia de la Fundația Carnegie pentru Pacea Internațională (Carnegie Endowment for International Peace).

Sprijinirea industriei de apărare a Ucrainei îi permite Occidentului să contribuie la întărirea pe termen lung a apărării Ucrainei, a adăugat el.

Săptămâna trecută, Danemarca a făcut o nouă donație de 138 de milioane de dolari pentru dezvoltarea industriei de armament ucrainene, a informat Reuters.

Suedia, Lituania și Norvegia au oferit, de asemenea, fonduri în acest fel, iar alte națiuni ar putea proceda la fel în curând, scrie WSJ.

Zelenski și-a exprimat în mod repetat frustrarea față de întârzierile ajutorului militar occidental oferit Ucrainei, de care aceasta depinde, în special pentru obținerea de arme avansate precum rachetele Patriot și Storm Shadow.

„Fiecare decizie la care ajungem noi, apoi toți împreună, întârzie cu aproximativ un an”, a declarat Zelenski pentru Reuters în luna mai.

Occidentul s-a concentrat pe calitatea echipamentului militar în detrimentul stocurilor, dând prioritate echipamentelor de înaltă tehnologie și specializate în fața volumului, nota Business Insider la începutul săptămânii.

Războiul din Ucraina a demonstrat, însă, că atât calitatea, cât și volumul sunt necesare. Acest lucru a determinat o creștere a producției de armament, despre care unii experți se tem că va fi doar un efort pe termen scurt.

La rândul său, Rusia a primit trupe și muniție de la aliați, Coreea de Nord furnizând aproximativ opt milioane de obuze de artilerie și aproximativ 10.000 de soldați.

Statele Unite au acuzat China că furnizează bunuri cu dublă utilizare pentru industria militară a Rusiei pentru a evita sancțiunile occidentale. Reuters a relatat în septembrie că Rusia avea și o fabrică de drone în China.

Avantajele Rusiei în materie de forță de muncă și echipamente i-au permis să obțină câștiguri lente, dar importante în estul Ucrainei în ultimele săptămâni.