Observatorii şi jurnaliştii străini vor putea intra în Republica Moldova chiar dacă vin din zone roşii

Observatorii străini la alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie din Republica Moldova şi jurnaliştii străini vor putea intra pe teritoriul ţării chiar dacă vin din zone roşii cu risc ridicat de infectare cu coronavirus, a anunţat preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil, în cadrul unei conferinţe de presă asupra modului în care vor fi organizat scrutinul în contextul pandemiei de COVID-19.

CEC a acreditat 254 de observatori internaţionali, conform informării din 25 octombrie de pe site-ul instituţiei, publicată la o zi după expirarea termenului-limită de depunere a documentelor pentru solicitarea acreditării de observator la alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie din Republica Moldova.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), organism care organizează sistematic misiuni de observare a alegerilor, a informat săptămâna trecută Comisia Electorală Centrală că anulează misiunea de observare a alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova din cauza restricţiilor de călătorie impuse de mai multe state cu privire la călătoriile în această ţară.

”APCE observă în mod sistematic alegerile din orice ţară al cărei parlament a solicitat sau are deja statutul de Invitat Special sau statutul de Partener pentru Democraţie, care a solicitat aderarea sau care este supusă procedurii de monitorizare – cum este cazul Republicii Moldova – sau face obiectul dialogului post-monitorizare”, aminteşte legislativul Consiliului Europei în comunicatul din 22 octombrie în care anunţă anularea misiunii din Republica Moldova, scrie Agerpres.

Conform preşedintelui CEC, pe 1 noiembrie, alegătorii vor fi obligaţi să respecte distanţa fizică de minim 1,5 metri şi regulile de igienă, relatează Moldpres. Toate secţiile de votare din Republica Moldova vor fi dotate cu echipamente de protecţie şi dezinfectanţi, iar funcţionarii vor respecta normele impuse de Comisia Naţională pentru Sănătate Publică, a spus Cimil în conferinţa de presă desfăşurată vineri. El a precizat că pentru alegerile prezidenţiale au fost achiziţionate echipamente de protecţie în valoare de 8 milioane de lei moldoveneşti, pentru cele 2143 de secţii de votare, dintre care 2004 pe teritoriul Republicii Moldova şi restul în străinătate.

Pentru fotoliul de preşedinte al Republicii Moldova s-au înscris în cursă opt candidaţi: Renato Usatîi (Partidul Nostru, PN), Andrei Năstase (Platforma Demnitate şi Adevăr), Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova), Igor Dodon (independent/ susţinut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova), Violeta Ivanov (Partidul Şor), Maia Sandu (Partidul Acţiune şi Solidaritate), Octavian Ţîcu (Partidul Unităţii Naţionale) şi Dorin Chirtoacă (blocul Unirea). Câştigător va fi declarat candidatul care va obţine cel puţin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri. În cazul în care nici unul dintre candidaţi nu întruneşte această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care obţine cel mai mare număr de voturi.