Oamenii obișnuiau să hiberneze iarna. Dovezile care indică un comportament nedescoperit până acum la Homo Sapiens

Hibernarea este prezentă la anumite animale, însă aceasta ar fi fost posibilă și în cazul oamenilor.

Deși este dificil să stabilești concret după mii de ani, cercetătorii au combinat observațiile din înregistrările fosile și cred că oamenii au avut o formă de hibernare în trecut. Cercetătorii au găsit dovezi precum structura osoasă și creșterea în timp, pe care le pot folosi pentru a afla ceea ce au mâncat oamenii și ce au făcut în timpul ciclului sezonier.

Homo sapiens au evoluat undeva în urmă cu aproximativ 300.000 de ani. În această cercetare, paleoantropoligii din Grecia și Spania au studiat dovezile fosile de acum aproximativ 500.000 de ani, făcând din acestea rămășițele unui strămoș uman dispărut. „Am examinat colecția scheletică a hominului de la Sima de los Huesos, Cave Mayor, Atapuerca, Spania, pentru a găsi dovezi de hiperparatiroidism după o revizuire amănunțită a literaturii”, explică cercetătorii în lucrarea lor.

Amplasarea în peșterile din Atapuerca, un prețios sit arheologic în care oamenii de știință au găsit peste 1.600 de fosile umane dintr-o perioadă cheie în cronologia evolutivă a Homo sapiens, este importantă pentru scopul specific al acestei cercetări.

Oamenii de știință au găsit multe exemple de distrugere sau slăbire a scheletului pe baza unei înțelegeri existente că aceste semne sunt cauzate de boli. Și din cauza naturii periodice – care se întâmplă anual, dar nu în mod constant – ei cred că pot pune aceste daune sezoniere pe seama unui „compromis” de supraviețuire făcut de strămoșii noștri. Astfel,aceștia ar fi ales să petreacă cea mai proastă parte a anului încercând să doarmă în interiorul peșterilor relativ sigure și, pentru a face acest lucru, au sacrificat nutriția și vitamina D, obținută de la soare.

Ce înseamnă toate acestea? Ei bine, metabolismul uman este neobișnuit, dar se potrivește și cu imaginea mai largă a modului în care au evoluat mamiferele și apoi mamiferele umanoide. Înțelegerea speciilor care au reușit această ispravă (hibernarea) ar putea ajuta arheologii să clarifice de ce tocmai Homo sapiens sunt cei care au rezistat și care au evoluat în omul modern.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: