Oamenii de știință pot replica Aurora Boreală cu ajutorul unei noi descoperiri
Este posibil ca oamenii de știință să fi găsit o modalitate de a replica fenomenul natural fascinant numit Aurora Boreală, după o recentă descoperire a unui nou mod de manipulare a luminii folosind o forță Lorentz „sintetică”, scrie News18.com.
Fizicienii teoretici de la Universitatea din Exeter au creat o nouă tehnică pentru obținerea unor câmpuri magnetice artificiale reglabile, care permit fotonilor să imite dinamica particulelor încărcate în câmpuri magnetice reale. Același fenomen este responsabil și pentru apariția Aurorei Boreale.
Cercetările recente publicate în revista Nature Photonics ar putea influența viitoarele dispozitive fotonice, deoarece oferă o nouă modalitate de manipulare a luminii. Când particulele încărcate, cum ar fi electronii, trec printr-un câmp magnetic simt o forță Lorentz datorită încărcării lor electrice, care își curbează traiectoria în jurul liniilor câmpului magnetic.
Forța Lorentz joacă un rol esențial în apariția Aurorei Borale față de celebrul efect cuantic Hall. Klaus von Klitzing a primit premiul Nobel pentru fizică în 1985 pentru descoperirea efectului cuantic Hall, la cinci ani după ce observația a fost făcută la Laboratorul de câmp magnetic magnetic din Grenoble. De la descoperirea sa în urmă cu 40 de ani, efectul cuantic Hall a inspirat noi teorii și a condus la descoperiri experimentale într-o serie de câmpuri dincolo de electronica în stare solidă la fotonică și încurcarea cuantică.
Potrivit phys.org, echipa de cercetare de la Exeter a arătat că este posibil să se creeze câmpuri magnetice artificiale prin distorsionarea metasuprafețelor în fagure și a suprafețelor ultra-subțiri 2-D care sunt proiectate pentru a avea o structură la o scară mult mai mică decât lungimea de undă a luminii.
Sursă foto: Shutterstock
Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro: