O tabără de extragere a ocrului din epoca glaciară, descoperită sub apă într-o peşteră din..

Nu se ştie însă exact în ce mod era ocrul folosit de indigenii din Peninsula Yucatan. După ce aceştia au extras ocru din peşteri, în urmă cu 10.000 până la 12.000 de ani, unele grote au fost inundate la sfârşitul epocii de gheaţă, în urma creşterii nivelului mărilor şi oceanelor. Însă, apa din peşteri a conservat taberele minerilor de ocru şi chiar şi rămăşiţele focurilor folosite de aceştia, permiţându-le arheologilor să descopere exact cum era extras acest mineral în preistorie.

Acest sit din Mexic a devenit practic „o capsulă subacvatică a timpului”, conform coordonatorului acestui studiu publicat în ultimul număr al revistei Science Advances, Brandi MacDonald, profesor la Laboratorul de Arheometrie al Universităţii din Missouri. „Este o oportunitate rară să poţi vedea ceva atât de vechi şi atât de bine conservat”, a adăugat ea.

Scufundătorii în peşteri au descoperit acest sit arheologic în aprilie 2017 – după ce unul dintre coautorii studiului, Fred Devos, scafandru în cadrul Centrului de Cercetări ale Sistemului Acvifer din Quintana Roo (CINDAQ), a observat un pasaj subacvatic în sistemul de peşteri Sagitario.

Acest pasaj subacvatic i-a condus pe scafandri spre un sit arheologic perfect conservat ce conţine o gamă largă de artefacte folosite în extragerea ocrului –

 » Citește toată știrea pe AgerPres