O stea liniștită și două planete care ne dau mari speranțe

Astronomii au descoperit două planete puțin mai masive decât Pământul, exoplanete ce orbitează în jurul unei stele ce nu se găsește deloc departe dacă ținem cont de distanțele din galaxie: la 10,7 ani lumină. Sistemul planetar este deosebit prin faptul că steaua este inactivă, deci nu emite multă energie, încât să distrugă șansele ca cele două planete să găzduiască viață.

Steaua denumită GJ 887 se găsește în constelația Piscis Austrinus (Peștele Austral) și este cea mai strălucitoare stea de tip pitică roșie vizibilă de pe pământ. Pitica roșie este o stea mică și relativ rece, acestea constituie marea majoritate a stelelor și au o masă mai mică decât jumătate din masa Soarelui Gravitația piticelor roșii abia este în stare să pornească fuziunea hidrogenului. Aceste stele strălucesc slab și nu se văd cu ochiul liber pe cer.

”Aceste planete ne vor furniza cele mai bune posibilități pentru studii detaliate, inclusiv pentru existența vieții în afara sistemului solar”, spune Sandra Jeffers de la Universitatea Göttingen, referindu-se la sistemul planetar format din steaua GJ 887 și cele două planete ce par a fi terestre (planete cu suprafață solidă, cum sunt Terra sau Marte).

În general,

 » Citește tot articolul pe www.hotnews.ro