ROPRES

O revoltă populară împotriva elitelor a început la nivel global

Distribuiți acest articol!

O revoltă populară a oamenilor din clasa muncitoare împotriva elitelor și a valorilor acestora este în desfășurare – și se manifestă la nivel global, spune Ralph Schoellhammer, profesor asistent în economie și științe politice la Webster University din Viena, într-un articol de opinie pentru Newsweek.

Există o rezistență tot mai mare din partea claselor mijlocii și joase împotriva a ceea ce Rob Henderson a catalogat ca fiind „credințele de lux” ale elitelor, în condițiile în care oamenii obișnuiți realizează răul pe care acestea îl provoacă lor și comunităților lor.

O situație de acest gen a existat și în februarie, când camionagii canadieni au protest împotriva „clasei cu laptopuri”, care cerea restricții anti-COVID-19 mai dure. Un episod de acest gen a fost reliefat și de victoria lui Glenn Youngkin, guvernatorul din Virginia, care a candidat militând pentru drepturile părinților în sistemul de educație și a ajuns să câștige atât în suburbii, cât și în zonele rurale.

Același mesaj este transmis și de susținerea tot mai mare de care se bucură Partidul Republican din partea votanților hispanici, care se identifică tot mai mult drept o clasă anti-woke și anti-muncitorească.

Cea mai recentă expresie de acest tip se manifestă acum în Țările de Jos, acolo unde fermierii protestează împotriva noilor de mediu, care i-ar ruina.

Peste 30.000 de fermieri olandezi protestează împotriva guvernului, în contextul măsurilor care i-ar pune pe fermieri să limiteze emisiile de azot cu până la 70% în următorii opt ani. Fermierii ar trebui să folosească mai puține îngrășăminte și chiar să își reducă numărul de animale. Dacă marile companii de profil au mijloacele pentru a întruni noile condiții, inițiativa guvernamentală pune fermele mai mici într-o situație imposibilă.Noile reglementări de mediu din Țările de Jos sunt într-atât de extreme încât i-ar forța pe mulți să își închidă afaceri, inclusiv pe oameni ale căror familii lucrează în domeniu de trei sau patru generații. Acestea fiind spuse, fermierii au blocat străzile și refuză să livreze produse către lanțurile de supermarketuri. Situația a provocat o penurie de ouă, lapte și nu numai.Efectele vor fi globale. Țările de Jos reprezintă al doilea cel mai mare exportator agricol de pe mapamond, după Statele Unite, iar țara cu aproape 17 milioane de locuitori este o superputere alimentară.Dacă poporul olandez este de partea fermierilor, elitele din țară se comportă cam cum au făcut-o cele din Canada și Statele Unite – și nu numai cele din guvern. Occidentul se confruntă în prezent cu o stare de rău, în condițiile în care obiectivele ideologice sunt promovate pe seama clasei medii și a celei muncitoare.

Că este vorba despre camionagii din Canada, despre fermierii din Țările de Jos sau despre companiile de petrol și gaze din Statele Unite, agenda este dominată de ideologie, nu de știință sau dovezi solide, mulțumind elitele și împovărând clasa muncitoare.


Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...