O nouă companie de salubritate la Turda. Firma promite 25 de mașini noi și servicii de înaltă calitate

Modul de gestionare a deșeurilor în municipiul Turda se va schimba complet în anul 2021, a anunțat edilul Cristian Matei.
Noua companie de salubritate care va asigura serviciile de colectare și tranport a deșeurilor din municipiul Turda este Supercom S.A. 

Conform primarului Cristian Matei, noua firmă își va începe activitatea la Turda, cel mai târziu în luna mai a acestui an.

„Având în vedere faptul că noul Centru de Management Integrat al Deșeurilor a devenit operațional, serviciile de salubritate în județul Cluj vor fi asigurate de alți operatori, în baza licitațiilor organizate de Consiliul Județean Cluj, prin intermediul ADI Eco-Metropolitan Cluj. Astfel, pentru municipiul Turda licitația a fost câștigată de SUPERCOM S.A.

Potrivit informațiilor pe care le avem până în acest moment, noua firmă va începe activitatea în municipiul Turda cel tarziu în luna mai a acestui an, iar reprezentanții companiei ne-au informat că vor veni cu circa 25 de mașini noi, euro 6, din 2020, și vor asigura servicii de înaltă calitate (cu sistem de cântărire, sistem GPS la mașini pentru urmărirea trasabilității deșeurilor, etc).

În anul 2020 în Turda am lansat și un proiect pilot de colectare selectivă, constând în colectarea separată a deșeurilor în zona de case din cartierul Turda Nouă. Astfel, locuitorii din cartierul Turda Nouă primesc regulat sacii necesari pentru colectarea selectivă a deșeurilor și pliantele de informare, acest proiect urmând să fie extins la nivelul întregului municipiu, astfel încât să ne aliniem normelor europene în vigoare.

Odată cu aceste schimbări, vom intra într-o cu totul altă etapă în ceea ce privește gestionarea deșeurilor atât în municipiul Turda cât și în întreg județul Cluj, aceste servicii urmând să fie prestate la o calitate net superioară și cu costuri mai reduse”, a anunțat pe pagina sa de Facebook, edilul Turdei.

În data de 2 decembrie 2020, a avut loc semnarea contractelor privind colectarea şi transportul deșeurilor de pe teritoriul municipiilor Turda, Câmpia-Turzii și Dej, precum și din cele 32 de comune din proximitatea acestora.

„Odată cu semnarea acestor contracte intrăm într-o cu totul altă etapă în ceea ce privește gestionarea deșeurilor, o etapă mult mai eficientă, mai prietenoasă cu mediul și, cel mai important, în care costurile aferente acestor servicii scad semnificativ pentru clujeni”, declara la acel moment, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

În urma derulării licitației publice aferente delegării serviciilor de salubrizare, contractele de servicii aferente loturilor 2 și 3 au fost semnate cu societatea Supercom, câștigătoarea licitației. În valoare de 139 de milioane de lei pentru Lotul 2, respectiv de 134 de milioane pentru lotul 3, contractele au fost încheiate pentru o perioadă de 10 ani. 

Ca urmare a semnării acestor contracte, locuitorii din Turda, Câmpia Turzii, Dej și din cele 32 de comune limitrofe vor achita pentru colectarea și transportul deșeurilor tarife semnificativ mai mici comparativ cu cele actuale.

Noile tarife:

Lotul 2: Turda – Câmpia Turzii

– Mediul urban / persoană / lună: 5,57 lei- Mediul rural / persoană/ lună: 4,09 lei

Lotul 3: Dej

– Mediul urban / persoană / lună: 7,42 lei- Mediul rural / persoană / lună: 5,06 lei

Ciuclea, milionarul mason

Supercom SA București aparține familiei lui Ilie Ciuclea, un miliardar de top, fost senator PSD și, mai apoi, vicepreședinte al UNPR. Denumit de presă ,,Lordul gunoaielor”, Ilie Ciuclea este membru al Ordinului Cavalerilor Templieri Masoni ai Ritului York din România, iar în 2013, a fost ales Mare Comandor al acestuia.

Presa a scris că Supercom SA a fost înființată de Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea și Alexandru Bittner, un apropiat al lui Adrian Năstase, și cedată, ulterior, familiei Ciuclea.

Compania Supercom a declarat pe anul 2019 o cifră de afaceri de aproape 220 milioane lei, un profit de 8,5 milioane lei și 1.907 angajați. Compania are contracte de salubrizare în București, Dâmbovița, Bistrița, Hunedoara, Caraș-Severin, Ilfov, Ialomița și Gorj.