O mașinărie folosită de naziști pentru a trimite mesaje secrete, găsită în adâncurile Mării Baltice

O mașinărie folosită de naziști pentru a trimite mesaje secrete, găsită în adâncurile Mării Baltice

O mașinărie spectaculoasă folosită de forțele naziste pentru a trimite mesaje secrete în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost descoperită acum în adâncurile Mării Baltice. 

Scafandrii au recuperat dispozitivul din zona Golfului Gelting, pe coasta nordică a Germaniei, din întâmplare. Realizat la scurt timp după Primul Război Mondial de către inginerul Arthur Scherbius pentru uz comercial, motorul de criptare a fost utilizat ulterior de mai multe guverne și armate.

Acest dispozitiv portabil model Enigma este cunoscut pentru faptul că a fost folosit de puterile militare pentru a codifica mesajele trimise în teritoriu, pentru transmisiuni radio criptate, ca parte a strategiei „blitzkrieg”.

Modelele militare germane – adaptate pentru o complexitate superioară – erau aproape imposibil de descifrat de către forțele rivale. Înțelegerea principiilor din spatele mașinăriei și a faptului că mecanismul de codificare se schimbă în fiecare zi le-a permis echipelor conduse de Alan Turing să învețe cum să decripteze transmisiunile radio naziste. Experții au reușit, la un moment dat, să decodifice în jur de 3.000 de mesaje ale germanilor pe zi.

Această descoperire făcută acum în Marea Baltică este una unică, a transmis Gabriele Dederer, reprezentantă WWF, care a angajat scafandrii pentru un cu totul alt scop, și anume conservarea ecosistemelor marine.

Mașinăria de tip Enigma ar fi fost, cel mai probabil, aruncată în mare în luna mai a anului 1945. Copiile sunt extrem de rare în zilele noastre, iar în muzeele germane mai există doar câteva exemplare. Dispozitivul a fost trimit la Muzeul de Arheologie din Schleswig, acolo unde va fi păstrat și studiat în continuare. 

Sursa foto: Daily Mail/Pen News

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.