O franţuzoaică, maică la Văratec. A venit la noi în urmă cu 15 ani

La cunoscuta Mănăstire Văratec, dincolo de rutina cotidiană a unui aşezământ de cult, în luna noiembrie 2021 s-au consemnat şi două momente mai speciale.Unul dintre ele a însemnat celebrarea unei maici care a împlinit 100 de ani, un astfel de eveniment nemaiavând loc de peste o jumătate de secol. Al doilea s-a consumat în zi de mare sărbătoare, pe data de 30, de Sfântului Andrei, ocrotitorul României, la mănăstire având loc, în cadrul Sfintei Liturghii, slujba de tundere în monahism a sorei Françoise Détouche.

Este vorba despre o franţuzoaică în vârstă de 82 de ani, care s-a convertit, cu ani în urmă, la ortodoxism. Slujba a fost susţinută de Nichifor Botoşăneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, iar naşa de călugărie a noii monahii a fost stareţa aşezământului, stavrofora Iosefina Giosanu. Sora Françoise a primit la călugărie numele Sfintei Cuvioase Radegonda (regina francilor, iar mai apoi monahie la Poitiers).

„Veşmintele soldaţilor de acum nu mai sunt precum veşmintele soldaţilor de pe stampele lui Ştefan cel Mare. Nu mai sunt la fel nici îmbrăcămintea, nici gândul, nici determinarea pe care o aveau cei din alte timpuri. Nici armele nu mai sunt aceleaşi, nici înţelegerea pentru ce luptă şi cui slujesc, ca a acelora de altădată.

În Biserică, în mănăstiri, păstrăm veşmintele pe care le regăsim şi în timpul stampelor lui Ştefan cel Mare. Aceleaşi veşminte monahale, aceleaşi veşminte preoţeşti şi arhiereşti, aceleaşi obiecte liturgice de cult. Ne străduim în timpul nostru să recuperăm, să ne întoarcem la izvoare, să păstrăm duhul lor. Păstrăm acestea ca să nu uităm gândul care era în părinţii de atunci, în Sfântul Iosif de exemplu – care s-a sfinţit în această mănăstire, ascultând durerilor maicilor şi durerile oamenilor şi povăţuindu-i şi purtându-i în rugăciunea sa de taină.

Şi au fost atâtea maici care s-au sfinţit prin această slujire neştiută,

 » Aflați mai multe informații aici.