„Nu se poate”. Răspunsul ministrului Educației, după ce profesorii de la Colegiul „Sava” i-au cerut să renunțe la organizarea BAC-ului în timpul anului școlar

Ministrul Educației, Ligia Deca, nu cedează în fața solicitărilor profesorilor de la Colegiul Național „Sfântul Sava” din București de a renunța la organizarea examenului de bacalaureat la început de iunie, adică în timpul anului școlar. Ea a susținut, la TVR, că a luat această decizie „ca urmare a feedback-ului public”.

Întrebată, la TVR, cum răspunde scrisorii publice adresate de 37 de profesori de la „Sava” care i-au cerut să modifice calendarul examenului de BAC 2025, astfel încât acesta să fie susținut ca până acum, în luna iulie (probele scrise), Ligia Deca a răspuns: „Nu se poate”.

Ministrul Educației a susținut că a luat decizia de modificare a calendarului examenului de bacalaureat în primul rând din cauza temperaturilor ridicate din timpul verii. Ligia Deca a spus că hotărârea a avut la bază „feedback-ul public”.


„Trebuie să ne gândim în primul rând la copii”

Întrebată dacă se poat să se revină la calendarul de bacalaureat din alți ani, Ligia Deca a răspuns:

„Nu se poate. Structura anului școlar a fost deja anunțată, a fost anunțat calendarul examenelor naționale. Motivele pentru care am optat pentru această variantă au fost și ele anunțate și au venit ca urmare a feedback-ului public. Știm cu toții ce temperaturi au fost în acest an, dar nu este vorba doar despre asta.

Este vorba, de exemplu, și despre mulți absolvenți care voiau să meargă înspre universități care finalizează etapa de înscriere foarte repede. Și, atunci, acest bacalaureat care se întindea mult în luna iulie le limita acest drept de a se înscrie în învățământul superior.

De asemenea, noi am și decalat un pic, în sensul în care probele de competențe au loc în iarnă tocmai pentru a lăsa copiii să se concentreze mai bine pe probele scrise din timpul bacalaureatului și am lăsat și zile libere între probe tocmai pentru ca elevii să poată performa mai bine.

Am dat o serie de opțiuni pentru a se putea organiza aceste examene și sunt convinsă că fiecare unitate de învățământ și fiecare centru de examen va găsi soluțiile potrivite. Trebuie să ne gândim în primul rând la copii”.

Profesorii de la Colegiul „Sava”: Organizarea BAC-ului în timpul anului școlar, „o anomalie”

În scrisoarea deschisă pe care i-au transmis-o luni Ligiei Deca, cei 37 de profesori de la „Sava” care au semnat documentul spun că organizarea examenului de BAC 2025 după calendarul stabilit de Ministerul Educației – adică cu probele de competențe în lunile ianuarie și februarie și cu probele scrise din 10 iunie, în timpul anului școlar – nu este nici în „interesul superior al elevilor” și nici în interesul profesorilor.

„Dimpotrivă, există riscul ca examenul național de bacalaureat să se transforme într-un fiasco. Aceasta atât din perspectiva lipsei resursei umane, cât și din aceea a riscului apariției unor erori în procesul de evaluare cauzat de împărțirea cadrelor didactice în procese educaționale care nu au fost niciodată și nici nu pot fi desfășurate concomitent”, spun profesorii, în documentul publicat pe Constributors.ro.

Cadrele didactice mai spun că argumentul Ligiei Deca privind schimbările climatice este „irelevant”.

Potrivit acestora, profesorii vor fi puși în „situația imposibilă” de a gestiona cea mai încărcată perioadă din timpul anului școlar (finalizarea acestuia) și de a participa, în același timp, la organizarea examenului național de bacalaureat.


Cum a fost modificat calendarul examenului de bacalaureat

Modificarea calendarului examenului de bacalaureat a fost decisă de ministrul Educației, Ligia Deca, prin ordinul privind structura anului școlar 2024-2025.

Anul școlar se încheie în 20 iunie pentru majoritatea elevilor. Cei care vor da BAC-ul încheie cursurile pe 6 iunie, iar patru zile mai târziu, pe 10 iunie, vor începe probele scrise ale examenului.

Probele de competențe vor fi susținute, în premieră, tot în timpul anului școlar, în perioada 27 ianuarie-7 februarie 2025.

Calendar BAC 2025:

10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă