Economie ROPRES

Noua bancnotă de 20 de lei are chipul Ecaterinei Teodoroiu. Ce se putea cumpăra cu acești bani la începutul secolului XX?

Noua bancnotă de 20 de lei are chipul Ecaterinei Teodoroiu. Ce se putea cumpăra cu acești bani la începutul secolului XX?

Banca Națională a României a lansat vineri prima bancnotă pe care se regăsește chipul unei femei. Este vorba despre Ecaterina Teodoroiu, eroină în Primul Război Mondial. Noua bancnotă va avea o valoare de 20 de lei și va intra în circulație de la 1 decembrie. Guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, a ținut cu ocazia lansării și o mică lecție de istorie și a comparat ce puteau românii să cumpere în anul 1900 cu o bancnotă de 20 de lei și ce pot cumpăra astăzi.„La 1900, cu 20 de lei se cumpărau 83 de kg de pâine în București și numai 52 de kg de pâine la Paris, iar în prezent, la București se pot cumpăra 4,1 kilograme de pâine și la Paris numai 2 kg de pâine. Normal, Bucureștiul este mai scump decât Parisul. Bancnota de 20 de lei, făcând aceste calcule, ar putea să fie mai tare decât cea de 20 de franci elvețieni. Dar nu se face așa. Istoria are alte… Puterea de cumpărare a bancnotei nu înseamnă puterea de cumpărare a salariilor”, a arătat Mugur Isărescu.  Noua bancnotă de 20 de lei are pe ea efigia Ecaterinei Teodoroiu Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Cine a fost Ecaterina Teodoroiu?Guvernatorul Băncii Naționale a spus că aceasta este prima bancnotă românească de circulaţie care are imprimat chipul unui personaj feminin din istoria noastră.Alegerea Ecaterinei Teodoroiu pentru bancnota de 20 de lei a avut la bază mai bază mai multe criterii, a arătat Mugur Isărescu.„În primul rând, este prima femeie ofiţer din armata română. În felul acesta cinstim, omagiem şi armata română şi mai aducem o dată, mai avem un prilej să mai aducem o dată în memoria noastră Marele Război de Reîntregire.Un al doilea motiv este faptul că ea, Ecaterina Teodoroiu, întruchipează, prin destinul său exemplar, puterea şi sacrificiul de care femeile au dat şi continuă să dea dovadă în societatea noastră.Şi în sfârşit,

 » Aflați mai multe informații aici.

S-ar putea să-ți placă și...