Nou record european de precipitații într-un sat din Italia: în 12 ore a plouat cât în șapte luni

În contextul recordurilor meteorologice, într-un sat din regiunea italiană Liguria a plouat peste 700 mm în 12 ore, ceea ce este un nou record european pentru ploi căzute în jumătate de zi, scrie Washington Post.
Din punct de vedere meteorologic, nordul Italiei a fost atins de furtuni dure la începutul acestei săptămâni, comparativ, cantitatea de precipitaţii căzută în acest răstimp o depășește pe cea căzută într-un an întreg în București.
Astfel, pe 4 octombrie 2021, au căzut 740 mm de precipitații la Rossiglione între orele 5.30 și 17.30, iar pe 24 de ore totalul a fost de 883 mm. Anual cantitatea medie de precipitații trece de 1.200 mm în localitate, așa că în 12 ore a plouat cât media pe șapte luni.
Astfel, cantitatea de precipitații este de patru ori mai mare decât media multianuală pe luna octombrie în satul Rossiglione.
Geografic, satul se găsește la 100 km de Milano și la 15 km de coasta Mediteranei, iar ”potopul” de acolo vine în continuarea unor luni care au adus multe extreme al vremii în Europa, cu ploi torențiale ce au bătut toate recordurile în Germania, Belgia și Olanda.
În contextul social, furtunile de luni au afectat provincia Liguria, aducând alunecări de teren, inundații și fulgere. Cel mai grav a fost afectat orașul Savona, dar efectele s-au văzut și la Genova.

 » Aflați mai multe informații aici.