ROPRES

Noi nereguli la Primăria Suceava. Deputații AUR Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu solicită Ministerului Dezvoltării să trimită corpul de control

Distribuiți acest articol!

Deputații AUR Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu solicită Ministerului Dezvoltării să trimită corpul de control la Primăria Suceava, în contextul în care au fost constatate o serie de nelegalități în contractele de achiziție publică. Potrivit unui raport al Curții de Conturi citat de către cei doi parlamentari, prejudiciul se ridică la valoarea de 4 miliarde de lei vechi.

„La UATM Suceava au fost constate abateri de legalitate și regularitate cu privire la modul de constituire a garanțiilor de bună execuție aferente contractelor de lucrări pentru realizare obiectivelor de investiții „Construire hală cu parcare subterană pentru Piața agroalimentară George Enescu”, „Lucrări de îmbrăcare și reparații trotuare, cu pavele, pe raza municipiului Suceava” și „Proiectare și execuție lucrări de deviere conducte de termoficare strada Apeductului, municipiul Suceava”; prin nereținerea/neconstituirea garanției de bună execuție sau garanție de bună execuție neacoperită de polițe de asigurare în sumă de 410.396,97 lei”, se arată în raportul menționat anterior.

Astfel, au fost constatate abateri la două contracte de lucrări încheiate în lunile august 2020 și septembrie 2020 între Primăria Suceava și compania S.C. Symmetrica SRL, care au ca obiect „lucrări de îmbrăcare și reparații trotuare cu pavele pe raza municipiului Suceava”.

Raportul Curții de Conturi indică, de asemenea, că firma mai sus menționată beneficiază de facilități pe care alte companii nu le au:

„În concluzie, la data acțiunii de audit, toate lucrările executate de SC Symmetrica SRL se află în perioada de garanție, astfel încât trebuia să existe constituită o garanție de bună execuție de 30% din cuantumul garanției prevăzute în contractul de lucrări nr. 23240/05.08.2020, raportată la valoarea totală (fără TVA) a acestora, calculată la suma de 44.093,93 lei (modul de calcul: 5%x30%x2.939.594,42 lei valoarea fără TVA a lucrărilor executate în baza contractului”.

Mai mult decât atât, constată deputații AUR, ceea ce frapează este că „relația Primăriei Suceava cu firma care pune pavele în Suceava și în locuri în care este necesar, dar și în locuri în care trebuie făcut planul pe metru pătrat lunar pentru a atinge pragul de la care devine rentabilă pentru ambele părți”.

În acest context, Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu solicită ministrului Dezvoltării, Attila Cseke, să trimită corpul de control la Primăria Suceava, „întrucât ministerul plătește subvenții la energie termică și finanțează programe ale municipalității”.

Distribuiți acest articol!

S-ar putea să-ți placă și...